|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Cenově atraktivní senzor pro koboty

2019/ číslo 2
Schunk přichází s novým typem silového a momentového senzoru FT-AXIA, který nabízí optimálním poměr cena/výkon.

Tuhý 6osý, silový a momentový senzor kompaktních rozměrů (Ø 82 mm, výška 25,4 mm) je koncipován především k použití na malých robotech. Díky duální kalibraci zajišťuje dva rozsahy měření 200 N/500 N (Fx/Fy), 360/900 N (Fz) a 8 Nm/20 Nm (Mx, My, Mz). Lze jej tedy použít velmi flexibilně v nejrůznějších aplikacích – od testování nebo zkoušení výrobků až po montážní nebo brousicí aplikace.

S rozlišením 1/10 N (Fx, Fy, Fz) nebo 1/200 Nm (Mx, My, Mz) je vhodný pro automatizační začátečníky stejně jako pro oblasti provádějící i manuální činnosti. Jelikož rozsah přetížení pokrývá síly až 2500 N (Fx, Fy), případně 4500 N (Fz), odpouští senzor v provozu velmi mnoho chyb ve formě krátkodobého přetížení.

Do senzoru byla plně integrovaná inteligence, proto není zapotřebí žádná externí vyhodnocovací elektronika. Speciální sady pro robotická ramena Universal Robots a malé roboty KUKA Agilus KR6 umožňují rychlou a jednoduchou integraci díky Plug & Work. Kromě toho jsou k dispozici mezipříruby pro rozhraní ISO 50 a ISO 33,5. Vyhodnocení senzoru je možné volitelně přes Ethernet nebo EtherCAT pomocí řídicího systému robotu nebo vlastním webovým rozhraním, kde se může vybrat i příslušný měřicí rozsah. Navíc aktuální stav senzoru signalizují zabudované LED diody, což je přednost zvláště v kolaborativním provozu.

Gabriela Prudilová Foto: Schunk

Díky dvěma rozsahům měření je použití senzoru velmi flexibilní.
Robotic journal