|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Fordův kurýr dopraví balík až do dveří

2019/ číslo 2
Značka Ford je vnímaná jako jedna z ikon automobilového průmyslu, nyní ji už ovšem musíme zařazovat i do oblastí robotiky, a to nejen kvůli robotům a exoskeletům v její výrobě.

Dodávkoví roboti jsou většinou zastoupeni drony či robotickými vozíky, které dokážou samostatně dopravit např. objednanou pizzu. Ale protože je jen malé procento rezidenčních nemovitostí v USA bezbariérové, je omezena přístupnost pozemních vozidel i dodávkových robotů s koly. Přitom jsou téměř všechna místa dodání přístupná pro chodce, proto se firma Agility Robotics spojila s Fordem, aby otestovala, jak by mohli její roboti spolupracovat s autonomními vozidly. Spolupráce začala na konceptu dvounohého dodávkového robota, jenž má být schopen doručovat zásilky stejně jako lidský kurýr.

Humanoidní Digit-1 zvládá chůzi nahoru a dolů po schodech i na nerovném terénu, dokáže držet předměty s hmotností až 18 kg, je schopen otevřít si odtlačením dveře jako člověk a pomocí LiDARu a smyslových kamer si umí najít cestu kolem jakýchkoli objektů, na které narazí. Dokonce obejít překážku, aniž by ztratil rovnováhu nebo spadl. Digit je navíc skládací. Na prezentačním videu je zachyceno jeho vystoupení (či spíše automatické vyložení) z autonomní dodávky, rozbalení do funkčního stavu, převzetí zásilky a její doručení po schodech a uložení ke dveřím zákazníka.

Humanoidní dodávkový robot bude schopen doručovat zásilky stejně jako lidský kurýr.

Podobnou roli mohou sehrát samozřejmě i čtyř- a vícenozí roboti, jaké vyvíjejí další firmy, např. Boston Dynamics nebo Spot aj. Oba typy budou mít své místo. U některých velmi těžkých úkolů by čtyři nohy byly asi lepší než dvě. Cílem vývoje humanoidního kurýra je mít roboty v lidském prostředí, pracovat s lidmi i kolem nich, a to i v přeplněných prostorách. Vzpřímený dvounohý robot se může lépe zabývat interakcí člověka, procházet dveřmi a zahýbat za roh, stoupat po schodech, mít stabilitu a aby dokázal manipulovat s balíčkem na policích, postavených pro lidský přístup.

I když konkurenční firmy představily řadu zajímavých produktů s možností podobného uplatnění, má Agility Robotics několik věcí, které hovoří v její prospěch. Například, že už v roce 2017 vyvinula dvounohého „pštrosího“ robota Cassie (z něhož Digit také vychází). Firma se nyní, s podporou renomované automobilky, zaměřila na výrobu funkčního robota připraveného pro trh. To sice znamená, že nebude mít některé prvky, které by mu umožnily provádět akrobatické kousky, ale bude vyráběn za rozumnou cenu a bude vyžadovat jen minimální údržbu.

Ačkoli už je Digit prakticky „market ready“, zatím není ke koupi. Aktuální verzi čeká ještě revize, a svůj debut – s uvedením cen – si robot odbude během letošního roku.

Jan Přikryl Foto: Ford

Digit je skládací – po vystoupení z autonomní dodávky se rozbalí do funkčního stavu.
Zvládne nerovný terén i chůzi po schodech nahoru a dolů.
Předměty o hmotnosti až 18 kg je schopen dodat až ke dveřím.
Robotic journal