|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Hank: specialista na „fajnovou“ práci

2019/ číslo 2
Firma Cambridge Consultants vyvíjí pod názvem Hank speciální uchopovač pro robotické aplikace, určený pro operace vyžadující zvláště jemnou manipulaci.

Flexibilní robotická ruka dokáže díky smyslovému systému vestavěnému v pneumatických prstech napodobit lidskou schopnost držet a uchopit delikátní jemné objekty pomocí správného množství tlaku. Podle svých tvůrců má Hank „sofistikovaný pocit hmatu a skluzu“, a aplikace pro něj mohou zahrnovat např. vybírání malých, tvarově nepravidelných a citlivých položek, které představují jednu z největších výzev pro roboty.

„Zatímco automatizace skladů v posledních letech učinila velký pokrok, dnešní roboti ještě nedokážou plně emulovat obratnost lidí při výběru různých položek z kontejnerů. Cílem je proto dát robotu další lidské smysly, aby byl schopen předměty cítit a orientovat své uchopení kolem objektu, aplikovat jen nutný dostatek síly a přizpůsobit ji, nebo opustit, jestliže se objekt smekne. Tuto schopnost dávají Hankovi měkké robotické prsty ovládané prouděním vzduchu. Ten umožňuje prst ohnout a aplikovat správné množství síly. Na rozdíl od robotů s kloubovými rameny, které vyžadují pro správné uchopení složité komplexní algoritmy, nákladné senzory a snímače obrazu pro přesné umístění koncového efektoru, nevyžaduje Hank pro určení pozice koncového efektoru milimetrovou přesnost. Jeho prsty jsou řízeny individuálně v reakci na dotykové senzory – stejně jako lidské prsty se svírají, dokud „necítí“ předmět. Navíc je Hank schopen aplikovat zvýšenou sílu, pokud je detekován skluz, a generuje okamžitou informaci o neprovedeném výběru, v případě upuštění objektu.

Duté prsty jsou vylisovány ze silikonu a senzory jsou do nich vloženy během lisování. Povrch prstu je flexibilní, bezpečný pro manipulaci s potravinami a čistitelný. Díky nižším nákladům mohou být prsty vyměněny, pokud jsou poškozené nebo opotřebované.

Robotic journal