|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Lesklé díly už nejsou problém

2019/číslo 2
Americký Southwest Research Institute (SwRI) a konsorcium ROS-Industrial (ROS-I) vyvinuly řešení, které umožňuje robotům zlepšit skenování a manipulaci s kovovými „příliš lesklými“ předměty.

Technologie, kterou demonstrovaly na veletrhu Automate v Chicagu, integruje inteligentní rekonstrukci dílů pomocí 2. generace robotického operačního systému ROS2, aby se zlepšila práce s 3D obrazem. Pokročilé algoritmy vnímání umožňují rychlejší a spolehlivější skenování kovových objektů.

Nové řešení využívá ROS2 k integraci kamer připojených k robotickému ramenu a shromažďování dat o bodovém mračnu s vysokou rychlostí snímkování a vytvoření výstupní 3D sítě, která optimalizuje trasování. Dosud se kamery a algoritmy strojového vidění snažily vykreslit přesné 3D obrazy kovových předmětů ovlivňované „vizuálním šumem“, který šíří vysoce odrazivé povrchy. Tento problém omezuje např. automatizaci procesů svařování.

Nová metoda překonává tuto výzvu integrací zkrácených algoritmů vzdálenosti distančních polí, které spojují několik obrazů nebo bodových mraků vyšší rychlostí. Řešení využívá metodu TrajOpt, neboli optimalizaci trajektorií pro plánování pohybu, což umožňuje plánování tras v reálném čase z dat získaných na základě 3D skenování.

Foto: SwRI

Robotic journal