|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Létající pošťák dostal zelenou

2019/ číslo 2
Firma Wing, kterou vlastní holding Alphabet, zastřešující podnikání Googlu, spustila jako první komerční službu doručování zboží dronem.

Povolení firma získala po 1,5letém testování v Austrálii s doručením více než tří tisíců zásilek. Google tak předstihl Amazon, který se snaží zavést podobnou službu v USA a v Británii, ale zatím je stále u testování.

V první fázi bude mít ovšem k novince Wingu, jež bude využívat pro zboží hlavně místní kavárny, lékárny a obchody, přístup pouze omezené množství domácností, které navíc musí absolvovat bezpečnostní školení. Stejně tak se na ni budou vztahovat i další omezení – drony smějí létat jen v určené době, přičemž se nesmějí pohybovat nad hlavními silnicemi a v blízkosti lidí.

O pár týdnů později získal Wing povolení i v USA. Jako vůbec první obdržel souhlas amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) k provozování komerčních letů ve Virginii po více než dvouletém testování. Nyní tak může zahájit regulérní doručování zásilek pomocí dronů. Na vývoji malého, lehkého dronu a navigačního systému pracoval Wing šest let. Současně používané modely jsou schopné létat ve výšce až 120 m a dosahují max. rychlosti kolem 120 km/h. Létají automaticky, řízeny jsou algoritmy strojového učení, ale na jejich provoz dohlíží operátor. Firma zdůrazňuje, že doprava drony obnáší nižší riziko pro chodce, než přeprava zásilek autem.

V dubnu začala drony používat i logistická společnost UPS, která zařadila do služby pro dopravu lékařských vzorků a materiálů stroje Matternet M2 s doletem až 20 km na jedno nabití, a nesenou hmotností 2,3 kg. Drony, jejichž let řídí externí pilot ze země, létají v pravidelných intervalech se vzorky zatím jen na jedné trase (do laboratoře a nemocnice WakeMed v Severní Karolíně), ale očekává se, že by mohly nahradit auta, která převozy zajišťovala dosud, což výrazně zjednoduší, zlevní a hlavně zrychlí doručení dodávky.

USA tak dohnaly v této oblasti Afriku, kde se drony ve zdravotnických službách (např. k převozu léků, krve a dalších vzorků) již běžně používají. Pravda, v tamních podmínkách si operátoři dronů takové starosti s bezpečností jejich provozu v řídce osídlených oblastech asi dělat nemusí...

Foto: PicDeer

Robotic journal