|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Podivuhodný „tříprsťák“ ve službě výzkumu

2019/ číslo 2
Kanadská společnost Kinova Robotics představila na mezinárodní konferenci ICRA (International Conference on Robotics and Automation) v Montrealu svého mobilního manipulátora MOVO.

Kromě toho, že je mobilní robotická platforma MOVO skutečně bezpečná pro práci s lidmi i kolem nich, je podle výrobce také ideální pro projekty v oblasti manipulačního výzkumu. Její unikátní kombinace výkonu, škálovatelnosti, modularity a otevřenosti umožňuje robota konfigurovat pro nejrůznější specifické potřeby. Tento robot byl vyvinut výhradně s využitím ROS (Robotic Opearation System), spolu s technologiemi Move It! a Gazebo, a s rozhraním API (Application Programming Interface), které nabízí pokročilé funkce robotiky.

Jednotka LiDAR v základně robota spolu s hlavovou kamerou umožňují detekci překážek a vnímání prostředí.

Zhruba metr (1100 mm) vysoký robot se může v případě potřeby vytáhnout a „narůst“ až na 1580 mm. Mobilní základna, na níž je osazen, zabírá plochu 508 x 810 mm. V jeho výbavě jsou jedna nebo dvě ultralehké robotické ruce s 8–26 stupni volnosti (DoF) zakončené dvou, nebo tříprstým manipulátorem, který se pohybuje maximální lineární rychlostí 20 cm/s (samotný robot pak všesměrově rychlostí 2 m/s), 2D planární laser (přední a zadní) a senzor Kinect One. Jednotka LiDAR v jeho základně spolu s hlavovou kamerou Kinect One, umožňují detekci překážek a vnímání prostředí. Další arzenál jeho senzorického vybavení tvoří čidla polohy, rychlosti, točivého momentu a teploty, o jejichž součinnost a koordinaci pohybů i řízení robota jako takového se stará dvojice dedikovaných počítačů. Robota s podporou Wi-Fi je možné dálkově ovládat v reálném čase, nebo může operovat samostatně.

MOVO je ovšem ve srovnání se svými průmyslovými kolegy poněkud „citlivka". Může totiž operovat při teplotách v rozmezí od 5 do 40 °C, a příliš nízká nebo vyšší teplota mu nesvědčí. To jej předurčuje ke službě v interiéru. Při běžném používání vydrží robot na lithiovou baterii v provozu 8 hodin, pak se musí dobít, což podle výrobce zabere standardně 5 hodin (pomocí rychlodobíjení obnoví své síly za dvě hodiny).

Kamil Pittner Foto: Kinova Robotics

Tři prsty se dokážou vypořádat s nejrůznějšími úkoly...
... ale i dvouprstá ruka je velmi šikovné a obratné zařízení.
Robotic journal