|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Precizní inspektor velkých objektů

2019/ číslo 2
Nový systém německé firmy Isra Vision zajišťuje automatické měření složitých a zakřivených komponent a detekci vad u velkých a lesklých prvků.

Sofistikovaná průmyslová prostředí, jako je automobilová výroba, kladou vysoké nároky na inspekci, přičemž složité komponenty s odraznými povrchy z automobilových exteriérů a interiérových segmentů ztěžují mechanickou kontrolu. Zatím používané procesy ruční kontroly jsou závislé na subjektivním rozhodnutí pracovníka. Tato kontrola trpí často nedostatkem srovnatelnosti, a tím i nekonzistentní úrovní kvality. Dosud prakticky neexistovaly žádné účinné alternativy pro velké, složité a zakřivené komponenty. Nyní je k dispozici poprvé řešení v podobě systému SpecGAGE3D XL, které nabízí vysokou kvalitu a sledovatelnost, kdy rychlost v kombinaci se spolehlivostí zajišťuje maximální efektivitu.

Nová úroveň dokonalosti

Senzor nově vyvinutého systému pro inspekci reflexních komponent se souběžnou kontrolou tvaru pro obzvlášť velké komponenty, měří lesklé i reflexní povrchy až do rozsahu nanometrů. Software na získaném obrazu detekuje defekty, jako jsou inkluze, odlupování, skvrny, poškození laku apod. Klasifikace zároveň umožňuje spolehlivou sledovatelnost, která eliminuje chyby procesu a minimalizuje celkovou kvalitu a míru odmítnutí.

Se současným využitím více kamer lze kontrolovat více komponentů. Systém SpecGAGE3D XL je standardně vybaven wi-fi, je snadno ovladatelný a může být použit i v propojeném výrobním prostředí.

Dosud neexistovaly žádné účinné alternativy inspekce pro velké, složité a zakřivené komponenty.

S rozsáhlým portfoliem nástrojů pro následné analýzy nabízí firma navíc i užitečný doplněk PROMI – software Enterprise PROduction Management Intelligence, který používá celý datový soubor výrobní linky k zajištění transparentnosti a přehledu výrobních procesů. Všechny shromážděné výrobní údaje jsou propojeny a analyzovány. Tyto znalosti a nejmodernější systémová architektura systému tvoří základ pro úzce propojenou a průmyslově kompatibilní produkci.

Interferometrická přesnost v nové dimenzi

Další nedávno představenou novinkou v portfoliu firmy je systém s označením NetGAGE3D XXL, určený pro vizuální kontrolu velkých ploch. V minulosti byla přesná měřicí technika pro velké plochy možná pouze tzv. „sešitím“, tzn. spojováním měřených úseků, což je sice efektivní proces, který ale často vedl k nepřesnostem. Osvědčený interferometr s bílým světlem v novém provedení nyní umožňuje vysoce přesné měření průběžných a nesouvislých reflexních a hrubých povrchů pro měřicí pole do rozměru 110 x 110 mm2, přičemž rozšířené zorné pole umožňuje optickou kontrolu na celé ploše s maximální přesností interferometrických měření až do rozsahu nanometrů.

Velmi velká měřicí pole jsou zachycena s trvale vysokou přesností. Systém může být použit pro kontrolu hladkých nebo texturovaných těsnicích ploch, přesných instalačních ploch, optických prvků či lapovaných, frézovaných nebo leštěných destiček. Interferometr s bílým světlem umožňuje přímé inline měření, a rychlou kontrolu kvality. Je ideální pro bezkontaktní měření s plnou povrchovou přesností.

Díky své variabilitě je aktualizovaný 3D senzor systému NetGAGE3D pozoruhodný i ve srovnání s jinými procesy. Hrubé povrchy např. nelze měřit laserovými interferometry, triangulace a procesy, které pracují se „sešíváním“, poskytují méně přesné výsledky, a běžné interferometry nejsou vhodné pro nesouvislé povrchy. Systém má tak širokou škálu použití, mezi které patří např. kontrola desek, pásů a kovových součástí s maximální účinností, mj. i díky krátké době snímání měření cyklem řízenou technologií.

Systém je dokonale přizpůsoben automatizované sériové výrobě a ve verzích „eco“ a „plus“ je senzor k dispozici i jako samostatné řešení. Provozní koncept je nastaven pro dotykové obrazovky i konvenční klávesnice a díky intuitivní navigaci v menu je použití velmi snadné i bez předchozího zácviku. To je podle výrobce zvlášť důležité v konceptu Průmyslu 4.0, propojené, digitální výrobě vyžadující rychlost a flexibilitu.

Petr Kostolník Foto: Isra Vision

Software systému SpecGAGE3D XL detekuje na získaném obrazu defekty, jako jsou inkluze, odlupování, skvrny, poškození laku apod.
Software systému SpecGAGE3D XL detekuje na získaném obrazu defekty, jako jsou inkluze, odlupování, skvrny, poškození laku apod.
Se systémem NetGAGE3D lze provádět celoplošné optické měření povrchu brzdových kotoučů.
Robotic journal