|Aktuality|Zajímavosti|Menu

První robot pro navíjení elektromotorů je z Čech

2019/ číslo 2
Firma SOPO z Modletic u Prahy představila na berlínském veletrhu CWIEME první robotickou ruku pro navíjení elektromotorů na světě.

Vysoce inovativní systém, který nese označení TX2/SOPO, vznikl ve spolupráci se švýcarským výrobcem robotů Stäubli. Myšlenka automatizace produkce vznikla na počátku loňského roku, následný vývoj a testování mechanismu zabraly tvůrcům půl roku. Výsledkem je unikátní robot, který může efektivně zvládnout rutinní, nicméně na přesnost a kvalitu vysoce náročnou práci.

„Máme velkou chuť a motivaci určovat nejnovější trendy v našem oboru. Díky špičkovému know-how a pokročilým technologiím posouváme navíjení elektromotorů k dokonalosti,“ říká Vladimír Olmr, jednatel společnosti SOPO.

Výroba z garáže přerostla na podnik světové úrovně.

Novinka vyvinutá českou firmou zpřesní a zlevní výrobu elektromotorů. Její zavedení do automatizovaných výrobních linek zefektivní kusovou i sériovou výrobu, protože díky robotické ruce bude výroba elektromotorů i navíjených komponentů vysoce přesná, bez nutnosti pravidelné kalibrace. Přesné navíjení po celé trase zajišťuje stroj díky bezchybnému řízení a mechanické odolnosti převodovky. Z dlouhodobého hlediska dojde také ke snížení nákladů na údržbu zařízení.

Neméně zajímavá je však kromě unikátního robota i historie firmy samotné. Vznikla v roce 1993 původně jako servis elektromotorů a po čase se začala věnovat i výrobě. Její příběh dokonale kopíruje hvězdné příklady ve stylu „amerického snu“, který proslavily ikony moderního průmyslu jako Hewlett Packard či Apple – podobně jako tyto dnes renomované značky začínal i vzestup firmy SOPO – v garáži. Tam zahajovala své působení jako opravna, a garáž rodinného domu rodičů Vladimíra Olmra posloužila i jako první výrobní prostory, když firma začala s vlastní malosériovou produkcí komutátorových rotorů – náhradních dílů pro elektrické ruční nářadí Narex, na kterou navázalo zahájení výroby malých sérií komutátorových rotorů pro německého zákazníka. V roce 2013 už otevřela své vlastní vývojové středisko kvůli výrobě prototypů a vývoji nových produktů. Dnes patří SOPO ve své branži mezi špičku v oboru, s ročním obratem přes 250 mil. Kč, a také mezi významné inovátory, jak dokazuje právě TX2/SOPO, a to dokonce už na světové úrovni. Reaguje tak na trend zavádění automatizace a robotizace do českého průmyslu, a s předpokládaným růstem elektromobility chce rozvíjet výrobu elektromotorů, hledat efektivní řešení a přispívat k dynamice tohoto oboru.

Kamil Pittner Foto: SOPO

Robotic journal