|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Roboty KUKA řeší nedostatek zaměstnanců v průmyslu

2019/ číslo 2
Od svého uvedení na trh v roce 2010 dodala společnost KUKA více než 100 000 robotů řady KR QUANTEC. Důvodem zájmu o ně je jejich vysoká spolehlivost a univerzálnost s širokým spektrem aplikací.

S nosností mezi 120 a 300 kg jsou tyto roboty navrženy pro použití téměř v každém segmentu na trhu, jako je automobilový průmysl, slévárenství a zdravotnictví, stejně tak i pro obrábění a manipulaci. V Česku a na Slovensku je to pro své vlastnosti nejrozšířenější typ robotu v automobilovém průmyslu.

„Při modernizaci řady KR QUANTEC jsme využili naše dlouholeté zkušenosti se zaváděním automatizace v průmyslu s využitím průmyslových robotů. Došlo ke zvýšení kapacity užitečného zatížení robota, vysoké variabilitě pohybu pomocí technických výhod, jako jsou zkrácené brzdné dráhy nebo optimalizovaný pracovní rozsah, nižším nákladům na provoz a menším nárokům na údržbu,“ vysvětluje Wolfgang Bildl, produktový manažer společnosti KUKA.

Jako jeden ze světových dodavatelů inteligentních automatizačních řešení nabízí KUKA od komponentů přes výrobní buňky až po plně automatizované systémy.

Řada KR QUANTEC bude užitečnější i z hlediska využití výrobního času: Výpadky a požadavky na servis jsou minimalizovány díky novému konceptu kabelového a energetického systému a zároveň došlo ke snížení počtu náhradních dílů v souvislosti s optimalizací modulárního systému.

Nová generace KR QUANTEC je vybavena dodatečnými „motion modes". Jedná se o softwarové doplňky, které zajišťují optimální pohyb robota pro specifické aplikace. Režim „path mode” umožňuje jeho mnohem přesnější a preciznější pohyb, zatímco „dynamic mode" zvyšuje rychlost, a tím pádem snižuje dobu cyklu a zvyšuje prostupnost výrobních linek.

Tento modernizovaný robot byl vytvořen pro ještě rychlejší a přesnější práci a v souhrnu přináší vysokou přidanou hodnotu, která představuje nejen konkurenční výhodu, ale také řešení nedostatku pracovních sil, což jistě není zanedbatelné. Více na www.kuka.com.

Dana Samková Fota: KUKA

Robotic journal