|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Rozpoznávání obrazu ve výrobě

2019/číslo 2
Zařízení v sobě integruje vlastní kameru, systém rozpoznávání obrazu a příslušnou aplikaci.
Japonská firma Ricoh uvedla v závěru loňského roku evropskou verzi kamerového systému Work Assistance Camera SC-10A a dva nové objektivy pro strojové vidění.

Kamerový asistenční systém Ricoh SC-10A používá nejnovější technologii rozpoznávání obrazu, která při ruční montáži dílů v průběhu výroby automaticky kontroluje výsledek manuální montážní práce a potvrzuje výrobní procesy. Je ideální pro firmy s menšími produkčními sériemi více druhů výrobků.

Prevence pracovních chyb

Kvalita výrobků ve výrobních podnicích se v posledních letech stále více soustřeďuje na odstranění rizika nákladného stahování vadných produktů. Kamera SC-10A zabraňuje procesním chybám způsobeným lidským selháním při montáži dílů automatickým porovnáním každého kroku pracovního výsledku s předem definovanými obrazy pomocí nejnovějších technik rozpoznávání obrazu. To významně zvyšuje efektivitu výroby, protože odbourává potřebu preventivních opatření, jako je např. dvojitá kontrola práce.

Integrovaný systém rozpoznávání obrazu porovnává skutečné výsledky jednotlivých pracovních kroků s předem nahranými správnými verzemi, a tak detekuje, kdy např. chybí nebo jsou chybně sestavené součásti. Při zjištění anomálie (tzn. stavu nekorespondujícího se zadaným vzorem) zastaví pracovní proces, dokud nebudou výsledky jednotlivých kroků uznány za správné. Tím, že systém zabraňuje chybám v práci, umožňuje pracovat v procesu montáže i novým nezkušeným pracovníkům nebo může být použit pro školení nových zaměstnanců.

Díky integraci kamery, systému rozpoznávání obrazu a příslušné aplikace do jednoho zařízení, se podařilo vyhnout komplikovaným kabelážím a úpravám snímací kamery. Není potřeba ani žádné externí PC, což přispívá k úsporám nákladů i prostorových nároků na pracovišti. Důležitou vlastností je i snadné plug&play nastavení, protože kamera má již vestavěný software pro rozpoznávání obrazu a příslušnou aplikaci. Pro administrátora není nutná žádná odbornost nebo znalosti v technologii rozpoznávání obrazu či programování, stačí postupovat podle přednastavených instrukcí a po připojení klávesnice, myši a monitoru a jednoduchému nastavení, je systém připraven k okamžitému spuštění.

Příspěvek k digitalizaci továren

Pracovní záznamy, jako jsou sériová čísla dílů, aktuální pracovní doba, obrázky skutečných výsledků práce apod., lze shromažďovat v reálném čase. Data se ukládají na vyměnitelnou SD kartu nebo do sdílené složky v síti. Záznamy mohou být využity pro sledovatelnost v systémech řízení jakosti a pro analýzu procesů či statistiky. Pomocí dodaného PC softwaru jsou pracovní instrukce připravené v MS Office optimalizovány pro import do Ricoh SC-10A, takže zákazníci mohou používat své stávající pracovní instrukce bez nutnosti vytvářet nové. Data nastavení, jako jsou pracovní pokyny nebo kontrolní body připravené pro určité pracovní místo, lze kopírovat do jiných zařízení SC-10A v továrnách po celém světě.

Kamera zabraňuje procesním chybám způsobeným lidským selháním při montáži automatickým porovnáním každého kroku.

Nově výrobce vylepšil svůj systém nasazením objektivu s vysokým zvětšením, který dokáže lépe pracovat s objekty menšími, než jaké běžně zvládají normální modely. To umožnilo rozšířit oblast použití např. o kontrolu správné orientace dílů namontovaných na plošných spojích a přítomnost nebo absenci jiných drobných částí.

Dva nové objektivy FA

Dvojice vysoce výkonných objektivů s ohniskovou vzdáleností 12 a 16 mm pro zpracování obrazu pro 5Mpix snímací kamery (FL-CC1218-5MX a FL-CC1618-5MX) vyhovují specifikacím kategorie S-Rank (nejlepší výkonová třída) pro 5Mpix kamery určené pro aplikace vyžadující vysoké rozlišení, kdy rozlišení prostorové frekvence odpovídá Nyquistově frekvenci v celém rozsahu obrazu.

Nové objektivy mají kompaktní design φ 33 mm, ideální pro instalaci s vysoce výkonnými systémy, což zvyšuje efektivitu výrobní linky. Nabízejí vysoký stupeň volnosti, umožňující širokou škálu instalačních pozic.

Čočky s vysokým rozlišením i kontrastem a ostrým obrazem zabírají celý senzor a objektivy poskytují obraz vysokého rozlišení až po okraj s minimálním zkreslením. To z nich činí ideální nástroj např. pro vizuální kontrolu desek s plošnými spoji, detekci vlasových trhlin a jiných povrchových vad u plechů, kontrolu chybějících pixelů na LCD monitorech, kontrolu více aspektů, jako je tvar, barva a povrch potravin a léčiv pro zjištění chyb a provádění podrobných prohlídek široké škály předmětů. Tyto objektivy lze také použít jako vizuální senzory v jakémkoli systému strojového vidění, a jsou tak vhodné pro aplikace robotického vidění.

Vladimír Kaláb Foto: Ricoh

Kamerový asistenční systém SC-10A používá nejnovější technologii rozpoznávání obrazu.
Příklad zobrazení standardním objektivem SC-10A (vpravo) a objektivem s vysokým zvětšením (vlevo).
Vysoce výkonné objektivy s ohniskovou vzdáleností 12 a 16 mm.
Robotic journal