|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Rychlá komunikace průmyslových robotů

2019/ číslo 2
Společnost igus vyvinula ethernetový kabel CFROBOT8.PLUS pro zprostředkování bezchybné komunikace mezi robotem, řídicím systémem a nadřazenými systémy.

Průmyslové roboty hrají v sériové výrobě nezastupitelnou roli a jejich počet neustále roste. Podle odhadů IFR - Mezinárodní robotické federace, budou v roce 2020 celosvětově v provozu více než 3 miliony průmyslových robotů. Zároveň tím vzrůstají i požadavky na bezpečnou komunikaci mezi roboty, robotickými osami, řídicím systémem a nadřazenými systémy. Igus proto již několik let testuje novou řadu kabelů, aby vydržely pracovat bez poruchy více než 15 milionů torzních cyklů.

„Je značně pravděpodobné, že v komunikaci budoucnosti bude dominovat průmyslový Ethernet," říká Jan Švarc ze společnosti Hennlich, která v Česku zastupuje igus. Proto je cílem vývoje ethernetových kabelů vysoká odolnost i při extrémním zatížení ve třech rozměrech a zajištění bezpečného přenosu dat mezi jednotlivými komponenty robota.

Kabel byl odzkoušený v řetězech triflex, které jsou speciálně konstruované pro torzní pohyby. Během testů v laboratoři absolvoval bez závady více než 15 mil. pracovních cyklů. Zvládne torzní pohyby s úhlem ±360° na 1 metr délky a přitom spolehlivě přenáší data v 6osých robotech.

Foto: igus

Robotic journal