|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Studenti na Mechathonu stavěli chytré roboty

2019/ číslo 2
Absolventi technických vysokých škol z celého Česka otestovali své znalosti a během soutěže Mechathon. Vyzkoušeli si sestrojit a naprogramovat roboty, které jsou stále více součástí našich životů.

Ráno vstaneme a v robotickém mixéru si uděláme zdravou snídani, při odchodu do práce nastavíme robotický vysavač, aby nám uklidil, než se vrátíme a v létě nám může robotická sekačka zkrášlovat naši zahradu.

Robotika proniká nejen do našich domovů, ale také na pracoviště, kde jsou v mnoha závodech již plně automatické robotické linky, v nichž lidský činitel zasahuje pouze v případě poruchy. Podle studie HSBC připadá v Česku na 10 tisíc zaměstnanců 101 robotů, zatímco světový průměr činí 74 robotů. V budoucnu lze očekávat robotizaci třeba úřadů či administrativních činností.

Robotika v praxi

Jak vlastně takového robota naprogramovat? To si nedávno vyzkoušelo na padesát technických vysokoškoláků. Uskutečnil se totiž již druhý ročník soutěže Mechathon, pořádaný s podporou společnosti Bosch. Fanoušci robotiky a mechatroniky měli za úkol během 28 hodin sestrojit a naprogramovat samostatného robota.

Přesné zadání úkolu bylo do poslední chvíle neznámé a soutěžící se jej dozvěděli až po zahájení akce. Úkolem bylo pomocí naprogramovaného samostatného robota vyskladnit materiál v podobě barevných kostek do jednotlivých buněk, které měly představovat chytré sklady a následně je odvést na výrobní linku. „Zadání bylo tvořeno formou brainstormingu napříč odborníky z praxe,“ říká Jiří Masopust, jeden z mentorů akce a projektový vedoucí z Bosch Group v České republice.

Celý víkend byli studentům k dispozici odborníci z praxe, kteří jim předávali cenné rady a zkušenosti. „Ze začátku jsme měli trochu obavy, jestli zadání nebylo příliš náročné. Ale i když během prvního dne nebylo v týmech moc věcí hotových, tak druhý den byl vidět ohromný posun. Přes noc vykonaly týmy velký kus práce,“ dodává Jiří Masopust.

Nonstop programování

Na splnění zadání měli studenti, jež byli rozděleni do deseti týmů, 28 hodin čistého času. Vzhledem k poměrně vysoké náročnosti úkolu na něm pracovaly týmy prakticky bez přestávky. „Nikdo z našeho týmu ani nezamhouřil oko, přes noc jsme pracovali hlavně na správném naprogramování robota,“ říká Jakub Hrala, student elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze.

Na splnění zadání měly studentské týmy jen 28 hodin čistého času.

Druhého ročníku se zúčastnilo také osm dívek, což je o pět více než v přechozím roce. Dvě z nich dokonce byly součástí vítězných týmů. „Na Mechathon jsem se přihlásila, abych si rozšířila obzory a zkusila nové věci v praxi. Velkým lákadlem také byly skvělé ceny pro vítěze,“ komentovala důvod účasti na akci Viola Vrbová, studentka ZČU v Plzni.

Poslední mohykán

Správné sestrojení a naprogramování robota vyžaduje nejen schopnosti jednotlivých členů, ale také týmovou spolupráci. O tom se přesvědčil student VUT Lukáš Dobrovolný, jehož týmoví kolegové se po počátečních nezdarech rozhodli soutěž vzdát a odešli. Přestože zůstal z 5členného týmu zcela sám, rozhodl se zůstat a v programování robota pokračovat. Za jeho vytrvalost se mu dostalo uznání od všech ostatních účastníků i od mentorů.

Podpora technického vzdělávání

Mechathon je pouze jednou z mnoha akcí, kterou se Bosch snaží podporovat technické vzdělávání. Což potvrzuje také reprezentant Bosch Group v ČR a SR Milan Šlachta. „Bosch dlouhodobě cílí na technické studenty. Právě akcí jako Mechathon získají praktické zkušenosti a může jim to pomoci v budoucím zaměstnání. V neposlední řadě jsem moc rád, že technika studenty baví a že si tuto akci užili.“

Akce se konala s podporou firmy Bosch a záštitu jí poskytly Svaz průmyslu a dopravy, Česko-německá obchodní a průmyslová komora a Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Daniel Weiss, Petr Kostolník Foto: Anna Dovillaire

Pavel Roman, vedoucí korporátní komunikace ve firmě Bosch, udílí poslední instrukce před započetím soutěže.
Pouhých 28 hodin měli studenti na zhotovení i programování svého robota.
Nad ukázkami robovýtvorů žasli i samotní mentoři.
Připravit se na start...
Robotic journal