|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Svět pojatý ve stereu

2019/ číslo 2
Pojem stereo má sice zejména starší generace spojený se zvukem, ale latinský význam tohoto slova označuje prostorové vnímání obecně. To platí i o nových systémech strojového vidění firmy Sick.

Prostorové vidění dokáže lépe odhadnout, resp. proměřit hloubku. Například robot vybavený kamerou pro navádění stereoskopickým systémem dokáže vyhledat a uchopit předmět (třeba trn), který pak musí vložit stranově správně do k tomu určeného dílu.

Prostorové vidění dokáže lépe odhadnout, resp. proměřit hloubku.

U nového systému společnosti Sick, který nese označení Visionary-B, uplatnil výrobce pro pořizování prostorového obrazu princip dvou očí, tedy obdobný způsob vidění, jakým funguje to lidské. V řešení „2 v 1“ snímá vždy osm 3D a 2D snímků za sekundu. Pro 3D zobrazení udává firma distanční hodnoty 250 x 496 px, u 2D obrazu 544 x 828 px. Zařízení nabízí více než 120 000 hodnot vzdáleností a intenzity v jednom snímku, funguje i v dešti nebo na přímém slunci, kde mívají běžné systémy problém. Zvládá i velký teplotní rozsah (od –40 °C do +75 °C), jeho vysokou odolnost zajišťuje i robustní pouzdro s ochranou IP 69K pro senzorovou hlavu. Inteligentní zpracování obrazu umožňuje přesnou klasifikaci a určení pozice objektů.

Na veletrhu Vision představila firma novou 3D kameru Ranger3 ze své vývojové dílny. Jde o streamovací kameru s inovativní technologií ROCC (rapid-on-chip-calculations), která dokáže zpracovat až 15,4 Gpx/s, což umožňuje full-frame 3D imaging (2560 x 832 px) při 7 kHz. Na rozdíl od 3D vizuálních řešení s procesory FPGA nebo s externím zachytáváním snímků probíhá zpracování 3D dat přímo ve snímači, což eliminuje potřebu rozsáhlého dodatečného zpracování. Tento výkon umožňuje přesné 3D měření objektů při obnovovacích kmitočtech, které zvládnou i stále se zvyšující rychlosti výrobních linek. Ve vysokorychlostních aplikacích dovoluje vysoká citlivost senzoru kratší dobu expozice a zároveň zajišťuje stejnou úroveň přesnosti výsledků měření. Data 3D objektů se měří bez ohledu na barvu, kontrast, optický vzhled povrchů nebo okolní jas. Inovativní 3D algoritmus najde laserovou linii jak na tmavých, tak i na světlých částech objektu a na různých materiálech. Technologie ROCC se vyznačuje nízkou produkci tepla, takže není potřeba aktivní chlazení. Mechanická integrace je velmi snadná, protože kamera o rozměrech pouze 55 x 55 x 77 mm nejen šetří spoustu místa, ale může být i optimálně nakonfigurována pro různá aplikačně specifická nastavení snímače.

Monika Dvořáková Foto: Sick

Stereoskopický princip dvou kamerových „očí“ napodobuje lidské prostorové vnímání.
Stereoskopický princip dvou kamerových „očí“ napodobuje lidské prostorové vnímání.
Kamera Ranger3 poskytuje kompletní 3D souřadnice.
Kompaktní moduly strojového vidění (třeba Sick PIM60 Inspector) lze montovat přímo na robotická ramena.
Robotic journal