|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Vertikální pojezdové dráhy pro koboty

2019/ číslo 2
Brněnská společnost Hiwin přišla s vertikální pojezdovou dráhou pro kolaborativní roboty s celkovým nominálním zatížením do 50 kg a výškou zdvihu 3 m.

Pojezdové dráhy pro kolaborativní roboty byly navrženy na základě požadavku trhu a umožňují pohybovat robotem o celkové hmotnosti 50 kg ve vertikálním (svislém) směru až do maximální výšky zdvihu 3 metry. Vzhledem na požadavky kolaborativních pracovišť pro efektivní spolupráci člověka s robotem je maximální rychlost pojezdu nastavena na 250 mm/s. Samotný pohon je realizován pomocí ozubeného řemene, který je poháněn servomotorem s převodovkou.

Volba servomotoru je na zvážení zákazníka, pojezdové dráhy dokážou pracovat s pohonem od téměř všech výrobců. Lineární pohyb a vysokou přesnost polohování zabezpečuje lineární kuličkové vedení. Konstrukčně jsou všechny použité komponenty lineárního vedení z produktů značky Hiwin připravené na instalaci ve všech směrech.

Na přání firma dodá vertikální pojezdovou dráhu kompaktních rozměrů a malého zástavbového půdorysu nebo s kompletním zakrytováním osy. Momentálně jsou pojezdy připravené k osazení kolaborativními roboty UR10 a Techman TM12 a TM14. Je však možné upravit řešení pro jakékoli roboty s maximální hmotností do 50 kg. Pro využití mimo oblast kolaborativních podmínek je možné navýšit i rychlost polohování.

Filip Cvetler Foto: Hiwin

Robotic journal