|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Bankomaty testují roboty

2019/ číslo 3
Testování softwaru a funkcí jednoho ze symbolů moderního bankovnictví pomocí robota je přelomovou událostí v odvětví bankomatů.

Bankomaty pro vybírání a také vkládání peněz zajišťují na celém světě lidem snadné využívání bankovního účtu. Aby však finanční transakce byly dobře zabezpečené, software bankomatu se musí průběžně (nejméně jednou za půl roku) aktualizovat na novou verzi, případně se instaluje bezpečnostní oprava. Před instalací nového softwaru je však třeba ho důkladně prověřit, zda splňuje přísné požadavky na spolehlivost, funkčnost a bezpečnost.

Švýcarská firma Abrantix, zabývající se platebním softwarem, využila pro testování běžných operací s bankomatem robota ABB YuMi. Ten dokáže u bankomatu provádět příslušné úkony – vložit a vyjmout platební kartu, zadat PIN či odebrat přístrojem vydané peníze (nebo je do ATM naopak vložit) tak, jak to běžně dělají lidé. Rozsah testování je vyčerpávající a robot se v souladu se svým programem dokonce záměrně dopouští lidských chyb, jako je např. vložení bankovek sepnutých sponkou apod., aby se zjistilo, zda si software dokáže poradit opravdu se vším.

Testovací systém s robotem nahrazuje tradiční ruční testy, při kterých musel testér strávit stovky hodin u bankomatu.

Pro pracovníky softwaru pro bankomaty znamená robotický pomocník zásadní změnu. Systém s robotem nahrazuje tradiční ruční testování, při kterém se muselo strávit stovky hodin u bankomatu, kde hrozilo také riziko lidských chyb. Automatizace zvýšila rychlost vývoje softwaru. Vývojáři totiž v průběhu dne vytvářejí nové funkce pro software bankomatu, které zkušební robot hned během noci automaticky testuje, takže následující den už mají k dispozici výsledky.

Také firma Diebold Nixdorf, zapojená do projektu, si neúnavného robotického testera pochvaluje. Ve své testovací laboratoři ATM Lab v globálním vývojovém středisku v Bombaji vyzkoušela automatický systém Autobolt osazený robotem TAL Brabo tamní firmy Robolab Technologies. Obdobnou práci vykonává i robotický systém firmy Kinova, který není možná tak elegantní, ale je obdařený stejnou funkcionalitou řešení portugalské firmy HDI. Už v roce 2014 jejich robot dokázal kromě pevných bankovních karet operovat i s pružnými papírovými štítky a stvrzenkami, a pomocí rozpoznávání obrazu a zvuku zvládnout i komunikaci s bankomatem.

Foto: Abrantix, Robolab Technologies, Kinova

Testování bankomatů robotem YuMi bude zavedeno po celém světě.
Testování bankomatů robotem YuMi bude zavedeno po celém světě.
V Indii funguje pro testování ATM celá specializovaná laboratoř firmy Diebold Nixdorf.
Robotická paže Kinova je dalším ze specialistů na bankomaty.
Robotic journal