|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Buddhovo učení hlásá android

2019/ číslo 3
Hiroshi Ishiguro, profesor inteligentní robotiky na univerzitě v Osace, se proslavil už několika svými androidy s lidskou podobou (včetně jeho samotného).

Svůj poslední výtvor posunul ještě dále: Pro zenovou svatyni Kodaidži, postavené manželkou Toyotomi Hideyoshiho, válečníka, který v 16. století sjednotil Japonsko, vyrobil robota pojmenovaného Midar. Ten zpodobňuje budhistické božstvo milosrdenství Kannon Bodhisatva, také známé jako Guanyin nebo Avalokiteshvara. Android o hmotnosti 60 kg je velký 195 cm, čímž výrazně převyšuje běžný průměr japonské populace. Dokáže pohybovat trupem, pažemi i hlavou. V levém oku je umístěna kamera umožňující interakci s publikem, ruce a ramena kryje silikon imitující lidskou kůži. Lidštější vzhled je posílen zahalením do kněžského roucha. Midar recituje sútry a varuje před marnivostí a nebezpečím hněvu a egoismu. Je naprogramován, aby recitoval kázání v japonštině, ale pro zahraniční návštěvníky se vedle něj promítají anglické a čínské verze včetně obrazů např. přírody.

„Buddhismus není víra v jednoho boha, znamená pokračovat v Buddhově cestě a nezáleží na tom, zda je reprezentován strojem, kusem železa nebo stromem. Doufáme, že android pomůže oslovit srdce dnešních lidí, aby přišli za robotem přemýšlet o podstatě buddhismu," komentoval jeden z chrámových kněží poslání robota.

Robotic journal