|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Jemný lovec medúz

2019/ číslo 2
Ke studiu medúz a podobných křehkých tvorů je zapotřebí citlivý přístup, který umožní nově vyvinutý speciální uchopovač.

Medúzy jsou asi z 95 % tvořeny vodou (což z nich činí jedny z nejkřehčích zvířat), ale zbývajících 5 % přináší důležité vědecké objevy. Dostupné nástroje na dálkově ovládaných ale nejsou vhodné k uchopení tvorů o konzistenci želé, často je při pokusu o zachycení rozmačkají. Nový ultraměkký gripper vyvinutý v institutu pro biologicky inspirované inženýrství na Harvardské univerzitě používá silikonové „prsty“ nafukované vodou. Ty uchopí medúzy jemně, ale pevně, a pak je uvolní bez poškození.

Šest „prstů“ chapadla tvoří ploché proužky silikonu s dutým kanálkem spojeným s vrstvou flexibilních, ale tužších polymerních nanovláken. Jsou připevněny k plastové dlani a po naplnění kanálků vodou se stočí na stranu potaženou nanovlákny. Každý z prstů vyvíjí extrémně nízký tlak (asi 0,0455 kPA), tj. méně než desetinu tlaku očního víčka na oko.

Vědci testovali jeho schopnost uchopit umělou silikonovou medúzu, aby určili polohu a přesnost, optimální úhel a rychlost pro odběr vzorku. Poté zkoušeli v akváriu lovit živé plovoucí medúzy. Uchopovač dokázal úspěšně chytit každou z nich a ty po uvolnění nevykazovaly žádné známky stresu či jiných nepříznivých účinků.

Foto: Anand Varma

Ultraměkký gripper je významnou inovací v používání měkké robotiky.
Ultraměkký gripper je významnou inovací v používání měkké robotiky.
Robotic journal