|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Kapesní drony pro vojáky

2019/ číslo 3
Armády již řadu technik pro průzkumné mise používají, nyní by ale americkým jednotkám měly pomoci kapesní drony v podobě miniaturních helikoptér.

Jde o létající dálkově ovládané kamery firmy FLIR Systems nazvané Black Hornet, které rozšíří arzenál 82. výsadkové divize v Afghánistánu. Americká armáda začala zkoušet tento několik let vyvíjený minidron před třemi lety a výrobce pak bude dodávat své „černé sršně“ i britské a francouzské armádě. Náklady na jeden dron činí zhruba 60 000 dolarů, což je nemalá suma, ale oproti levnější konkurenci má nabízet řadu výhod. K hlavním patří kompaktní rozměry a nízká hmotnost (dron je dlouhý pouhých 16,8 cm a váží jen 0,034 kg), což usnadňuje přepravu, ale co je neméně důležité, díky jeho tvaru je těžké ho ve vzduchu spatřit. Je také velmi tichý, což je při průzkumu nepřátelského území zásadní a během letů trvajících až 25 minut lze se strojem pohybujícím se rychlostí až 6 m/s streamovat živé video a statické obrazy HD prostřednictvím šifrovaného datového spojení připojeného k operátorovi v až dvoukilometrvé vzdálenosti.

Nejnovější design dronu zahrnuje kameru pro noční vidění, jiná verze zas umožňuje přidávat různé komponenty podle specifik mise. Dron může být nesen jako celek jedním vojákem, výrobce ale nabízí i kompaktní odpalovací jednotku, která může být připojena k vojenskému vozidlu a použita k rozmístění až čtyř robotů najednou.

Robotic journal