|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Nábytek ve stylu Transformers

2019/ číslo 3
Stroje schopné se dynamicky přeměňovat, jsou dobře známé fanouškům sci-fi, jako třeba Transformers. Podobný systém už je ale realitou i ve skutečnosti. Jde o chameleóský byt s robotickým nábytkem.

Robonábytek Ori Studio Suite z dílny americké startupové firmy ORI redefinuje myšlenku kompaktního městského bydlení a simuluje funkčnost více místností v jediném, malém a efektivním prostoru. Umožňuje přizpůsobit prostor potřebám obyvatele a snadno rozdělit a znovu nakonfigurovat nábytek pouhým stisknutím tlačítka včetně přidání dalšího pozoruhodně velkého úložného prostoru.

Dynamický a responsivní robotický nábytkový systém se umí rekonfigurovat a transformovat podle potřeb uživatele. Dokáže se změnit v útulnou ložnici nebo v obývací pokoj či pracovnu. Podle tvůrců nahrazuje konvenční statický nábytek a přidává do bytu extra prostor. Ovládá se buď pomocí interaktivního rozhraní OriSquare připomínajícího běžný vypínač, nebo aplikací OriApp ve smartphonu či hlasovými příkazy.

Systém splňuje přísné bezpečnostní standardy. Při detekci překážky se posuv nábytku okamžitě zastaví, stačí narazit na jemný odpor o síle 5,5 N, což odpovídá zatlačení dvěma prsty. Při výpadku elektřiny se robonábytek automaticky přepne do manuálního módu, který umožňuje ho dočasně posouvat ručně.

Robotic journal