|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Obrábění s robotem

2019/ číslo 3
Automatizace je stále důležitější pro zajištění produktivity v malosériové výrobě, zejména v případech, kdy je nedostatek personálu pro noční a víkendové směny.

V takových případech je možné pomocí automatizace výrazně zvýšit využití strojů, a tím kompenzovat problémy s nedostatkem pracovníků. Rakouská společnost WFL Millturn Technologies s dceřinou firmou FRAI Elektromaschinenbau předvede na veletrhu EMO v Hannoveru obráběcí stroj M30-G Millturn/1800 mm vybavený robotem Kuka KR Quantec Extra, který má nosnost 120 kg a jmenovitý pracovní rádius 2896 mm. Stroj používá automatický systém výměny uchopovačů se dvěma různými uchopovacími hlavami pro sklíčidla a součásti hřídele, a zásobník obrobků. Tyto paralelní uchopovače, které lze ovládat nezávisle na sobě, jsou umístěny vedle sebe, takže osy mohou být využity ve dvou pozicích uchopení. K atraktivním prvkům výbavy patří i integrovaná vizualizace buňky na displeji stroje.

WFL nabízí různé varianty automatizace pro rozdílné požadavky k maximalizaci produktivity. Komplexní nabídka zahrnuje přímé zakládání pomocí kloubových robotů, širokou škálu uchopovacích systémů a portálových nakladačů s periferními přepravními a skladovacími systémy pro obrobky, nástroje i čelisti.

Robotic journal