|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Operace na dálku s 5G

2019/ číslo 3
Technologie sítě 5G má klíčový význam i pro oblast telemedicíny a dálkovou chirurgii s využitím robotických operatérů. Pozoruhodný pokrok zde hlásí především Čína.

Čínští lékaři např. vzdáleně monitorovali tři souběžné ortopedické výkony pomocí chirurgických robotů a 5G. Všechny tři operace byly úspěšné. Roboti provedli zadané příkazy v Zhangjiakou v provincii Che-pej, v Karamay v autonomní oblasti Sin-ťiang a ve městě Tianjin, zatímco lidští chirurgové sledující vzdálenou operaci byli v Pekingu a řídili postupy implantace zařízení do kostí. Začátkem letošního roku lékař v provincii Fujian v jihovýchodní Číně odstranil za použití robota játra testovaného zvířete vzdáleného asi 30 km. Jednalo se o první dálkovou operaci s využitím 5G sítě, která udržovala zpoždění na 0,1 s. V březnu zas provedla primářka Ling Zhipei v PLA General Hospital umístění stimulačního zařízení u pacienta s Parkinsonovou chorobou. Šlo o první mozkovou operaci na dálku přes 5G. „Síť 5G vyřešila problémy, které se vyskytovaly u 4G, tj. zpoždění videa a zpoždění dálkového ovládání. Provoz v 5G je téměř v reálném čase. Sotva máte pocit, že je pacient vzdálený 3000 km," uvedla.

Síť 5G vyřešila problémy, které se vyskytovaly u 4G, tj. zpoždění.

Při hrudní operaci vzdálené 13 km od Ústřední nemocnice Pukou byla použita kombinace 5G a rozhraní smíšené reality. První vzdálený robotický zubní postup byl proveden také v Číně. „Kombinace technologie 5G s chirurgickými roboty je obrovský technologický pokrok, který nám pomůže sdílet naše dovednosti s více pacienty ve vzdálených oblastech. Lidé v celé společnosti mohou mít nyní přístup k nejlepším lékařským zdrojům," řekl Tian Wei, prezident pekingské nemocnice Jishui.

Foto: Peking Jishuitan Hospital

Kombinace 5G s chirurgickými roboty pomůže sdílet dovednosti odborníků s více pacienty.
Tian Wei komunikuje s lékaři z teleoperativního centra při robotické dálkové chirurgii.
Robotic journal