|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Paralympionikům budou pomáhat roboty

2019/ číslo 3
Kromě oficiálních vozidel pro olympijské a paralympijské hry Tokio 2020 dodá automobilka Toyota pět různých druhů robotů s různými funkcemi na pomoc méně pohyblivým.

Roboty budou na olympiádě pomáhat s mobilitou osob v různých lokalitách a místech konání. Některé budou během atletických soutěží mít na starosti zhruba 1000 diváků upoutaných na vozících.

Maskot Miraitowa/Someity – tento druh robotů by měl kromě vítání sportovců a hostů v oficiálních prostorách a na dalších místech zpříjemňovat olympijské hry dětem. Budou schopny pohybovat pažemi dle pokynů na dálku a poskytovat silovou zpětnou vazbu při fyzické interakci. Díky kameře na hlavě dokážou na pohyb osob reagovat očima nebo vyjadřovat mimiku.

Humanoid T-HR3 – prostřednictvím těchto robotů budou moci návštěvníci ze vzdálenějších lokalit komunikovat přímo se sportovci. Kromě obrazu a zvuku ze vzdálených míst si uživatelé s robotem popovídají, plácnou dlaní se sportovci a zažijí podobné pocity, jako by byli přímo na místě.

Robot T-TR1 pro dálkovou komunikaci – prostřednictvím kamer, které mají T-TR1 zabudované nad displejem v životní velikosti, je promítán obraz uživatele ze vzdálené lokality. Dovoluje tak zakusit pocit fyzické přítomnosti v místě robota. Tím bude umožněna virtuální účast lidí, kteří na hry fyzicky zavítat nemohou.

Pomocník HSR a roznáškový robot DSR – v části olympijského stadionu vybavené sedadly pro vozíčkáře bude robot HSR uvádět hosty k sedadlům a dopravovat jim občerstvení či jiné potřebné věci. Robot DSR bude divákům roznášet nápoje a další zboží, které si objednali pomocí speciálního tabletu.

FSR pro technické disciplíny – tyto specialisté jsou vybaveni autonomními funkcemi pro vrhy a hody na stadionu. Pro personál určí optimální trasy, aby mohl posbírat házené či vrhané předměty. Jejich cílem je zkrátit čas potřebný k donášení předmětů a zredukovat personální náročnost akcí.

Foto: Toyota

Pět různých typů robotů bude pomáhat méně pohyblivým – uprostřed dvojice maskotů Miraitowa a Someity, vlevo nahoře T-TR1, vpravo nahoře humanoid T-HR3, vlevo dole HSR a DSR, vpravo dole FSR.
Vozíčkářům budou k dispozici roboty roznáškové (DSR) a uvádějící (HSR).
Robotic journal