|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Pojezdové dráhy umožní robotům větší dosah

2019/ číslo 3
Nová generace horizontálních pojezdových drah pro průmyslové roboty byla vyvinuta v sídle českého zastoupení firmy HIWIN v Brně.

Společnost HIWIN tak reaguje na prudký rozvoj technologií průmyslové automatizace a robotizace a na zvýšenou poptávku po polohovacích zařízeních. Díky rozšířeným výrobním a skladovacím kapacitám a vysoké odbornosti mohou nabízet nejen standardizovaná řešení nové generace pojezdů, ale také individuální řešení podle požadavků zákazníka.

Průmyslové roboty získají díky pojezdovým drahám rozšíření manipulačního prostoru.

Nová produktová řada nese označení LT a zahrnuje modely LT-S, LT-M a LT-L, které se liší velikostí, rychlostí, zrychlením a maximálním zatížením od 300 až do 3000 kg. Pojezdové dráhy zajistí průmyslovým robotům větší dosah a rozšíření manipulačního prostoru. Pohon drah je řešen ozubeným hřebenem s pastorkem. Dráhy řady LT budou z důvodů snadného řízení a implementace ve většině případů osazeny motorem výrobce robota.

Hlavní předností těchto horizontálních pojezdových drah je modularita. Jednotlivé dráhy se skládají z typizovaných nosníků a dráha tak může být sestavena dle požadovaného pracovního zdvihu až do maximální délky 100 m. Díky tomu je možné v budoucnu dodanou dráhu nově nadstavit a zvětšit její pracovní zdvih.

Nová generace řady LT bude umožňovat celou řadu zákaznický úprav. Jde zejména o úpravy desky jezdce, přídavné krytování nebo použití atypického energetického řetězu. Pro maximalizaci využití možností použitých průmyslových robotů bude například možné pojezdy rozšířit o dalšího jezdce nebo dodat pojezd s podstavou a zvýšit jeho pracovní výšku od podlahy.

Na MSV bude HIWIN nové pojezdové dráhy řady LT s robotem Fanuc M-20iA-35M prezentovat ve své expozici v hale V.

Petr Kostolník

Foto: HIWIN

Pohon drah je řešen ozubeným hřebenem s pastorkem.
Robotic journal