|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Řídit dron pod vlivem vás může dostat i za mříže

2019/ číslo 3
Zábava v plném proudu, lahodné nápoje tečou proudem... Ale pozor! Pořídit si z dronu pár záběrů z bujaré oslavy či po ní, není (přinejmenším v pár zemích) úplně dobrý nápad.

Japonsko již několik let přijímá přísné předpisy pro bezpilotní letouny, které např. zcela zakazují přelety přes citlivá místa, navíc je třeba mít ve většině městských oblastí povolení pro každý let. Nyní tamní poslanci odhlasovali zákon, který zakazuje řízení dronu v opilosti, jako krok k prevenci nehod způsobených těmito stroji. Podle ministerstva dopravy je řízení dronu ve stavu podnapilosti stejně závažné, jako řídit auto pod vlivem alkoholu. Odrazovat od toho mají i přísné sankce. Základní pokuta má být až 300 000 jenů (ca 62 tis. Kč), avšak sankce ve výši až půl milionu jenů (asi 105 tis. Kč) hrozí také provinilcům, kteří se i bez pití alkoholu dopustí nebezpečných manévrů, jako je třeba střemhlavý let. Nejvyšší trest může být až jeden rok za mřížemi. Opatření se má vztahovat na stroje o hmotnosti větší než 200 g.

Také američtí zákonodárci (v New Jersey) vydali na regulaci dronů předpisy, které mají znemožňovat jejich provozování v opilosti, což je klasifikováno jako trestný čin „oceněný“ až půlročním pobytem ve vězení, pokutou 1000 USD, nebo obojím. Podobným trestným činem je použití robota k lovu volně žijících živočichů a ohrožení lidí nebo majetku.

Neméně striktní přístup zaujala i Kanada, kde je od letošního června pro drony od hmotnosti 250 g do 25 kg kromě splnění dalších předpokladů (včetně osvětlení pro lety v noci) vyžadováno, aby se operátoři 12 hodin před jejich řízením vystříhali alkoholu, drog nebo jakéhokoli léku, který poškozuje jejich schopnosti a mohl by způsobit ohrožení letecké bezpečnost nebo bezpečnost jakékoli osoby.

Foto: Dronevibe

Řídíte pod vlivem? Kromě aut vám to neprojde už ani u dronů...
Robotic journal