|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Robobarmani a kuchaři

2019/ číslo 3
Na průmyslových veletrzích jsou předváděni roboti, kteří dokážou připravit kávu nebo nalít sklenici piva, jde ale o experimentální aplikace demonstrující schopnosti robotů. Nicméně s robotickými kuchaři či barmany se už lze setkat i v komerčním nasazení.

V San Franciscu ukládá robot ABB kousky smaženého kuřecího masa do oblíbených svačinových krabiček bento pohybujících se po dopravníkovém pásu. Díky softwaru firmy Osaro dokáže vybírat a umisťovat kuře během 5 sekund. Uchopení nepravidelně tvarovaných kousků z hromádky je pro stroj, na rozdíl od lidí, složitý úkol, s nímž si většina běžných průmyslových robotů, postrádajících smysl potřebný k vyzvednutí objektu, pokud není umístěn na přesně definované pozici, neporadí. Nicméně díky výraznému pokroku rozvoje umělé inteligence jsou robotičtí pomocníci schopní zvládnout i takovéto úkoly, což otevírá možnosti pro jejich uplatnění i v oblastech, kde by to bylo dříve těžko představitelné.

V kalifornském Silicon Valley zase připravuje firma Zuma pizzu s pomocí robota nazvaného Doughbot, který dokáže uválet těsto až pětkrát rychleji než nejzkušenější profesionálové. Tříramenný robot může udělat pizzu, jichž zhotovuje třeba několik souběžně, třikrát rychleji než lidský kuchař. Za hodinu jich připraví 120, přičemž zákazník si může požadovaný produkt nakonfigurovaný na displeji personalizovat podle své chuti.

Šéfkuchařský systém

Britská firma April Robotics vyvinula i robotického šéfkuchaře. Tento automatizovaný systém určený pro přípravu polévek, omáček a hotových jídel s užitečnou nosností až 1000 kg dokáže zpracovat až 16 700 kg kuchyňských surovin za hodinu. Patentovaná robotická buňka označovaná jako „Robot Chef“ plně automatizuje vaření. Jak zdůrazňuje výrobce, jde zde o kontrolované prostředí, konzistentní kvalitu produktu díky lepší kontrole a výrazné zvýšení produktivity. Jiný robot této firmy, určený pro manipulace s přísadami umožňuje automatizovat práci se surovinami a jejich vážení. Tento efektivní a přesný systém dokáže uložit až 500 ingrediencí a měřit komponenty s přesností ±1 gram.

Robovinárna

V Praze už funguje (poblíž stanice metra Nové Butovice) robotická vinárna Cyberdog. Jak uvádí firma Trigema, která za projektem stojí, jde o první robotickou vinárnu v Evropě. V objektu, který měl původně sloužit jako informační centrum, zákazníky obsluhuje robot. Systém programovala firma, která dodává software i pro mladoboleslavskou automobilku, takže robotické rameno, které vám zde nalije sklenku vína, je obdobné, jako ve výrobě Škodovky. Na každém stole je tablet, jehož prostřednictvím zákazník zadává svou objednávku a také platí.

Domácí robokuchař

Robokuchaře si je možné pořídit i domů. Startupová firma Moley Robotic Kitchen založená londýnským počítačovým vědcem Dr. Markem Oleynikem uvedla robotickou kuchyni, kterou charakterizuje jako prvního plně automatizovaného a inteligentního robota na vaření na světě. Systém tvoří kuchyňská skříňka, kompletní sada kuchyňského vybavení a spotřebičů, dvojice komplexních a plně členěných rukou, které se pohybují jako lidské a špičkový systém zachycování pohybu, umožňující robotickému šéfkuchaři pohybovat se lidskou rychlostí a vařit cokoli co může lidský. Systém záznamu pohybu je také použit i k vytvoření digitální knihovny receptů pro vaření. Konstrukce robota je modulární a lze ji nakonfigurovat tak, aby se vešel do kuchyní ve všech domácnostech.

Na vytvoření obdobného systému pracuje také Ikea, a poslední z těchto novinek představila na letošním veletrhu IFA i společnost Samsung. Její dvouruký robotický kuchyňský asistent Bot Chef může míchat, sekat a provádět další úkoly spojené s kuchyňskými přípravami. Dokáže autonomně porozumět umístění objektů, takže mu lze říci, kde hledat lžíci, a který hrnec zamíchat.. Rameno se 6 stupni volnosti a se stejným průměrem a dosahem jako lidská ruka může díky pokročilým senzorům a algoritmům AI bezpečně pracovat spolu se skutečnou osobou, i když se jejich cesty vzájemně setkávají.

Foto: Winni Wintermeyer, Moley, Metaspace, Samsung

Robot dokáže kousky smaženého masa vybírat a umisťovat do krabiček během 5 s.
Robot dokáže kousky smaženého masa vybírat a umisťovat do krabiček během 5 s.
První plně automatizovaný a inteligentní systém vaření na světě.
V první robotické vinárně Cyberdog obsluhuje, jak jinak, robot.
Dvouruký asistent Bot Chef může míchat, sekat a provádět další úkoly spojené s kuchyňskými přípravami.
Robotic journal