|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Trh s roboty roste. Kdo jsou hlavní výrobci?

2019/ číslo 3
Robotika a automatizace dnes patří k nejdynamičtějším oborům, což dokumentují i statistiky, byť přesné údaje jsou k dispozici poskrovnu.

Dodavatelé si své přehledy v nelítostném konkurenčním prostředí ostražitě střeží a celkový obraz tak lze získat spíše od analytiků. Podle loňského vyjádření Olafa Gehrelse, generálního ředitele společnosti Midea Robotics Company, dosáhne globální robotický průmysl do roku 2025 milníku 100 milionů kusů, z čehož by podle očekávání polovina měla připadat na čínské výrobce. IFR očekává, že do roku 2020 Čína vyrobí 150 000 průmyslových robotů a bude jich mít celkově v provozu 950 300.

Analytik americké společnosti Market Research Sudeep Chakravarty ve své letošní studii World’s Top 10 Industrial Robot Manufacturers uvádí, že pokud jde o tržby z robotických systémů, očekává se, že trh s průmyslovou robotikou v Asii a Tichomoří vzroste o 13,39 %, a do roku 2026 dosáhne hodnoty 97 mld. USD, což představuje největší regionální trh na světě. Roční dodávky v tomto regionu vzrostou v průběhu následujících pěti let na 1,11 mil. kusů s předpokládanou složenou roční mírou růstu (CAGR) 17,89 %.

Tržby z průmyslové robotiky v Severní Americe dosáhnou do roku 2026 hodnoty 13,01 mld. USD, což představuje CAGR 2019–2026 ve výši 11,67 %. Očekává se, že roční dodávky se v roce 2026 zvýší na 126 360 jednotek.

Tržby evropského průmyslového trhu, pokud jde o robotické systémy, dosáhly do roku 2018 celkem 9,9 mld. USD (včetně robotických strojů, softwaru, periferií a systémového inženýrství), což představuje druhý největší regionální trh na světě. Roční dodávky v Evropě jsou za loňský rok odhadovány na téměř 71 tisíc kusů.

A jak jsou na tom samotní dodavatelé? První desítku v žebříčku největších výrobců robotů představuje v seznamu společnosti Market Research skupina následujících firem:

1. ABB

Společnost ABB, výrobce průmyslových robotů a robotického softwaru, může vykázat už přes 400 tis. nainstalovaných robotů po celém světě v různých průmyslových odvětvích, což řadí firmu do čela dodavatelského přehledu.

2. Yaskawa Electric Corporation

Od doby, kdy vstoupila v roce 1977 v Japonsku na trh s plně elektrickým průmyslovým robotem Motoman, se firma vypracovala na jednoho z lídrů globálního trhu v oblasti robotiky. Před 30 lety založila divizi Yaskawa Motoman Robotics, která je nyní přední firmou na trhu USA v oblasti průmyslové robotiky. S více než 400 000 uváděnými roboty Motoman pro všechny průmyslové a robotické aplikace je jednou z „první pětky“ TOP světových dodavatelů.

3. Midea Group (Kuka)

Čínská společnost Midea Group, jejíž součástí je od roku 2017 původně německý výrobce robotů Kuka, nabízí průmyslové roboty pro různá průmyslová odvětví a aplikace, včetně odolných variant pro drsná prostředí a modelů s extrémně vysokou nosností. Dost slušný výsledek na firmu, která byla ještě před 50 lety malou venkovskou dílnou. Výrazně tomu napomohla právě akvizice společnosti Kuka.

4. Fanuc Corporation

Fanuc nabízí s více než stovkou robotických modelů nejširší škálu průmyslových robotů, s užitečným zatížením od 0,5 do 2300 kg. V portfoliu figurují i výkonné SCARA roboty a kooperativní roboti pro veškeré průmyslové aplikace. Výrobce také nabízí aplikační software či integrovaný systém strojového vidění iRVision. Už v roce 2015 vykazovala firma 400 tisíc instalovaných jednotek.

5. Kawasaki Heavy Industries

Kawasaki Robotics (robotická divize) je výrobcem průmyslových robotů a automatizačních systémů se širokým portfoliem produktů pokrývajícím robotická řešení od kosmického průmyslu až po kovovýrobu a slévárenství. V roce 2018 firma dodala 20 000 robotů a jejím cílem je dodávat 100 000 robotů do roku 2030. Celkově má ve světě přes 160 tisíc instalovaných jednotek.

6. Epson Robots

Epson Robots je oddělení designu a výroby robotiky japonské společnosti Seiko Epson. Firma s více než 300 modely se prosadila zejména ve výrobě SCARA robotů. Nabízí čtyři různé řady těchto robotů a také 6osé průmyslové roboty.

7. Stäubli

Švýcarská Stäubli Robotics patří do první ligy v průmyslové automatizaci. Nabízí řadu produktů od SCARA robotů po 6osá robotická ramena a kolaborativní roboty. Silnou stránkou jsou její vysoce přesné roboty.

8. Nachi Fujikoshi Corporation

Nachi Fujikoshi je světovým lídrem v oblasti průmyslové robotiky. Nabízí širokou škálu robotů a řešení na klíč pro mnoho aplikací od např. svařování, manipulace s materiálem, strojírenské výroby až po metalurgické provozy.

9. Comau

Roboty italské firmy Comau jsou k dispozici ve více než 40 různých průmyslových aplikacích s užitečným zatížením od 3 do 650 kg. Používají se zejména ve svařovacích, montážních, slévárenských, lisovacích a manipulačních aplikacích, ale i v pokročilých technologických procesech a při obrábění.

10. Omron Adept Technology

Firma Adept, kterou v roce 2015 získala do svého portfolia společnost Omron, je mj. průkopníkem v oblasti autonomních mobilních robotů. Nabízí také roboty s lineárními moduly Adept Python s 1 až 4 osami v různých konfiguracích a 6osé kloubové roboty Adept Viper.

IFR očekává, že Čína bude mít do roku 2020 celkově v provozu přes 950 tisíc průmyslových robotů.

Obdobnou skupinu jako Market Research uvádí v přehledu hlavních firem v branži i server plantautomation-technology.com, který však do první desítky robotických a automatizačních lídrů místo Nachi, Epson a Comau, řadí firmy Apex Automation and Robotics, Aurotek a Rockwell Automation, ty však nejsou čistými výrobci robotů, ale využívají partnerství s již zmíněnými firmami z výše uváděné skupiny.

Americký magazín Robotic Business Review ve svém přehledu nejvýznamnějších dodavatelů robotických a automatizačních systémů RBR50 za rok 2018 řadí do první desítky také společnosti Bosch a Universal Robots (nyní vlastněnou americkou firmou Teradyne) a také Rethink Robotics (převzatou loni německou společností Hahn Group), rovněž zaměřenou na koboty. UR je v každém případě se svým více než polovičním podílem na světovém trhu na poli kolaborativních robotů jedničkou v tomto segmentu.

Společnost Technavio zabývající se výzkumem trhu, tržními přehledy a studiemi, řadí mezi hlavní výrobce kromě společností ABB, Fanuc, Kuka, Omron Adept Technologies a Yaskawa Motoman i firmu Remtec Automation. V jejím seznamu klíčových dodavatelů robotů figurují také další firmy, jako Applied Manufacturing Technologies, EIS, Essert, Geku Automation, ICS Robotics, InMotion Robotics, Phoenix Control Systems, RobotWorx a Scott Automation & Robotics.

Magazín Robotics and Automation News uváděl ve svém přehledu TOP10 za rok 2017 u první desítky světových výrobců následující údaje: Fanuc – 450 000 instalovaných jednotek, Yaskawa – 300 000, ABB – 300 000, Kawasaki – 110 000, Nachi – 100 000, Denso – 95 000, Kuka – 80 000, Mitsubishi – 70 000, Epson – 55 000, Stäubli – 45 000 (odhad).

Lze tedy předpokládat, že na prvních místech budou svádět souboj o přední pozice tradičně velcí výrobci průmyslových robotů: ABB, Fanuc, Yaskawa, Kawasaki, Nachi a Kuka.

Vladimír Kaláb

Foto: Addtech, Robotrends

O segment průmyslové automatizace svádí souboj nevelká skupina výrobců.
Hlavním robotickým trhem příštích let bude zřejmě asijskopacifický region a dominantním dodavatelem Čína.
Robotic journal