|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Ty vočička...

2019/ číslo 3
Tak už jsou tady! Roboti – noví parťáci a kamarádi, ale hlavně pokud mají nějaké lidské prvky. A nemusí to být ani téměř dokonalá kopie nás samotných, jako je třeba inteligentní Sofie, korejský Hubo s vizáží Alberta Einsteina, či od lidí téměř nerozeznatelní japonští androidi (a androidky), jaké vytváří prof. Hiroshi Ishiguro.

Ono stačí, když budou mít hlavně oči. Ať už ve své kulaté hlavě (jako např. robot Pepper či jeho kolegové NAO, Infos XR-1, iCub aj.), nebo na displeji, jako třeba červený kobot Sawyer z dílny firmy Rethink Robotics. Ta měla před časem už silně na kahánku, a když se ve zprávách začaly objevovat první titulky typu „Rethink Robotics končí“, málem jsem to obrečel. Bylo mi líto, že obětí neúprosného trhu a nelítostné konkurence, jež si v tomto raketově se rozvíjejícím byznysu musely dříve či později vyžádat krach méně úspěšných, kteří už nestačili dravějším a agilnějším, se musela stát zrovna tato firma – její červený robot s displejem místo obličeje mi byl opravdu sympatický a měl jsem ho rád. Ale naštěstí, jak se ukázalo, nejen já. Hrobníkovi z lopaty jej sebrala na poslední chvíli robotická divize německé rodinné firmy HAHN, která Sawyera distribuovala v Evropě. Převzala ho samozřejmě s celou Rethink Robotics a jejím byznysem. Takže „číslo 5“ – pardon, Sawyer – žije! A má pořád šanci, jak dokládají zkušenosti společnosti Rob4Job, která tyto roboty „opečovává“ na českém a středoevropském trhu. „A budou tam i ty vočička?" ptal se zákazník, ke kterému měli robota instalovat. Ovládací rozhraní, pro které je displej určený, ho až tak nezajímalo. Další se zase zajímal, zda robotovy oči mohou mít i jinou barvu než standardní šedomodrou. Jak je vidno, oči robotů s námi lidmi dokážou dělat divy...

Výzkumy dokonce ukazují, že při experimentech, kdy byli roboti záměrně naprogramováni tak, aby při interakci s lidmi „fixlovali“, tzn., podváděli či dodávali nesprávné a nepravdivé informace, byli lidé ochotni jim jejich „křivácké“ jednání odpustit, pokud šlo o roboty s určitým druhem mimiky, resp. s výrazem symbolizovaným očima. Favorizovaní jsou zejména ti s velkýma, kulatýma očima. A neplatí to jen pro více či méně humanoidní umělé bytosti. Koneckonců z robotické plejády si nesmírnou popularitu mezi námi získali i robopsíci Aibo nebo robotické kočky pro seniory, terapeutický robotický tuleň Paro nebo před lety např. mrkající a ukecaný chlupáč Furby, a řada podobných roboplyšových potvor dalších výrobců.

Takže - bacha, až na vás příště úlisně zamrká robot !

Robotic journal