|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Záhadný raketoplán překonal svůj rekord

2019/ číslo 3
Raketoplán X-37B překonal 26. srpna rekordní let z předchozí mise, která trvala 717 dní, 20 h a 42 min. V kosmu je už přes dva roky.

O tomto mysteriózním stroji US Air Force jsou k dispozice jen velmi kusé informace a o úkolech, které v kosmu plní, se jen spekuluje. K nejčastějším patří názor, že X-37B oficiálně označovaný jako Orbital Test Vehicle (OTV) je s největší pravděpodobností špionážním zařízením a kosmickým „testbedem“, platformou pro vyzkoušení budoucích průzkumných technologií.

Samotné americké letectvo uvádí, že program X-37B zkoumá technologie opakovaně použitelných kosmických lodí a provádí experimenty týkající se testování avioniky, pohonu a materiálů. Bezpilotní raketoplán fungující v autonomním režimu je menší než ty, které fungovaly s lidskou posádkou v rámci projektu Space Shuttle. Jde o zhruba 5tunový stroj o délce 8,8 m, výškou necelé 3 m a rozpětím křídel 4,5 m, postavený firmou Boeing. Na nízké oběžné dráze (ve zhruba 800km výšce) se po nepravidelné dráze pohybuje rychlostí až 28 tis. km/h.

Je vynášen raketou, startuje vertikálně a přistává jako klasické letadlo. Současná mise OTV, která začala startem na palubě rakety SpaceX Falcon 9 v roce 2017 je už celkem pátá v pořadí.

Robotic journal