|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Automatica letos bude – v prosinci

2020/ 28.8.
Zatímco většina veletrhů a hromadných akcí byla kvůli karanténním opatřením v souvislosti s infekcí Covid-19 zrušena, některé veletrhy se posunuly ze svých původních termínů na vhodnější, pozdější dobu. Jejich letošní ročníky tak zřejmě budou moci regulérně, byť s několikaměsíčním zpožděním, proběhnout.

Německo intenzivně pracuje na oživení ekonomiky a restartu veletržního byznysu. Bavorská vláda rozhodla, že od 1. září se na tamním hlavním výstavišti v Mnichově mohou opět konat veletrhy. Zákaz uvalený na významné události ze 17. června, který zůstane v platnosti alespoň do konce října, se naopak nevztahuje na veletrhy, ale výslovně na takové události, kde není možné sledovat kontakty a dodržovat hygienické předpisy.

Veletržní správa Messe München velmi pozorně sleduje aktuální vývoj v souvislosti s pandemií Covid-19 a ve spolupráci s příslušnými orgány, jejichž doporučení, pokud jde o pořádání akcí, bere v úvahu, a proto posílila nezbytná bezpečnostní opatření. Zdraví návštěvníků, vystavovatelů a zaměstnanců je pro Messe München nejvyšší prioritu, proto připravila podmínky, za nichž by se mohly konat některé tradiční výstavy.

Přehled akcí plánovaných v Mnichově ve druhé polovině roku 2020 zahrnuje i letošní odložené veletrhy, jako je Analytika a Automatica 2020. Odborný veletrh instrumentální analytiky, laboratorní technologie a biotechnologie (v pořadí již 27.) se bude konat od 19. do 22. října 2020. A odborný veletrh automatizace a mechatroniky Automatica 2020 od 8. do 11. prosince.

Ostatně právě robotické systémy se podílejí na boji proti nákaze, jako např. robotická buňka, kterou vyvinula společnost BoKa Automation s robotem Fanuc na rychlejší a bezpečnější testování na koronavirus v průjezdní „drive-through“ proceduře (viz obr. dole).

Aby se zajistilo, že se veletrhy mohou konat bezpečně a úspěšně i během pandemie, vypracovaly Messe München a další bavorské veletržní společnosti koncept bezpečnosti a hygieny, který vláda oficiálně ratifikovala, a který zajišťuje, že veletrhy mohou od září 2020 znovu začít. Základem jsou tři klíčové faktory:

• Společenský odstup • Hygiena • Sledovatelnost všech účastníků

Mezi nejdůležitější body patří obecné pravidlo odstupné vzdálenosti 1,5 m v celém areálu, a pokud nelze tuto vzdálenost udržet (i obecně uvnitř), je vyžadována rouška či ochranná maska. Pokud míra infekce bude nadále klesat, což lze z dnešního pohledu předpokládat, lze ochrannou roušku zakrývající ústa a nos u stolků ve výstavních expozicích sejmout. Sledovatelnost všech účastníků je zaručena předběžnou registrací a vstupním systémem.

Pro zájemce o účast na mnichovských veletrzích poskytne detailnější informace jejich oficiální zastoupení - Expo-Consult+Service, tel.: 545 176 158, e-mail: info@expocs.cz.

Robotic journal