|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Drony přenášejí covid – zatím jen v Británii

2020/ 22.10.
„Už jste to slyšeli? Ten covid prý můžou přenášet i drony…“ Pokud jste zaznamenali tuhle „zaručenou“ novinku, kterou by asi většina zařadila do kategorie „fake news“, zpozorněte – ona je totiž pravdivá, ovšem jen pokud jde o velkou Británii.

Drony, které unesou až 2 kg, a mohou létat téměř 100km rychlostí (60 mil za hodinu), budou sloužit jako medicínská doručovací služba, aby přepravovaly vzorky covidu19, testovací soupravy a osobní ochranné prostředky mezi nemocnicemi ve Velké Británii. Toto jejich využití ve službách britské NHS Air Grid (NAG) podpořila Britská kosmická agentura (UK Space Agency), s níž tvůrci projektu ve spolupráci s Úřadem pro civilní letectví a pohotovostními službami pracují na vytvoření sítě zabezpečených vzdušných koridorů pro elektrické drony navigované pomocí GPS.

Jejich použití na pomoc při reakci covid-19 zabrání čekacím dobám na volání kurýrem, uvolní zaměstnance NHS, sníží zbytečný fyzický kontakt a minimalizuje riziko sekundárního přenosu viru.

Hybridní drony (mají rotory typického dronu a křídla letadla, díky čemuž jsou velmi dobré při letu na velké vzdálenosti) operující ve výšce ca 90 m nad zemí jsou navrženy tak, aby mohly létat i v drsném počasí. Budou cestovat rychlostí přibližně 77 km/h, a operovat z nemocnice stojící na letišti Royal Flying Corps z první světové války. Společné s armádou má projekt nejen historické vazby – drony budou totiž řídit piloti britských leteckých sil RAF a královského námořnictva (Royal Navy).

„Covid-19 zdůraznil výzvy v logistice dodavatelského řetězce NHS. Nikdy nebyl lepší čas na vytvoření rychlejší, spolehlivější a ekologičtější metody přepravy zdravotnického materiálu. Jsme přesvědčeni, že vytvořením služby doručování lékařskými drony budeme schopni doručit vzorky do laboratoří pravidelněji, spolehlivěji a rychleji, což zlepší zdravotní výsledky pacientů,“ uvedl Christopher Law. Právě on spolu s kolegou Hammadem Jeilanim, rovněž praktickým lékařem, založil firmu Appian, jež stojí za projektem a nyní instaluje infrastrukturu, aby její stroje mohly vzlétnout a přistávat v nemocnicích, laboratořích a skladech.

Robotic journal