|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Kobot UR5 automatizuje proces obrábění

2020/ 25.5.
Společnost Aquael patří mezi největší výrobce akvárií na světě. Ve své polské továrně v Suvalkách firma úspěšně nasadila kolaborativního robota UR5, který automatizuje proces výroby topítek pro akvária. Pořízení kobota znamenalo snížení času výroby a umožnilo se zaměstnancům přesunout na jiné pozice v rámci výroby.

Návratnost investice do pořízení kobota UR5 se odhaduje na 16 až 18 měsíců a společnost již nyní plánuje pořídit další roboty z portfolia Universal Robots.

Výzvou pro další rozvoj společnosti se stala současná situace na trhu práce, kdy firma čelí rostoucím mzdovým nákladům a značným obtížím při hledání zaměstnanců. „Potřebovali jsme efektivnější výrobu, což znamená, že jsme nuceni vyrábět více výrobků za stejné náklady,“ říká Arkadiusz Soroka, ředitel závodu Aquael. „Chtěli jsme také automatizovat namáhavé a monotónní procesy, abychom mohli přesunout zaměstnance do jiných oblastí výroby a stát se tak atraktivnějším zaměstnavatelem," doplňuje.

Jaké byly přínosy?

Kolaborativního robota nasadila společnost Aquael do výroby začátkem roku 2019. Jeho hlavním úkolem je opracovávat keramická topná tělesa, která jsou hlavní součástí topítek pro akvária. UR5 pomocí uchopovačů zvedá neopracované díly z malých palet, které chystají zaměstnanci. V následujícím kroku umístí keramický díl do obráběcího stroje. Obrábění jedné palety s keramickými díly trvá méně než 18 minut. Kobot UR5 pracuje zcela samostatně, operátor pouze přiváží a odebírá malé palety vedle robota. Poté jsou keramické díly vypáleny v peci za teploty 1200 °C. Proces byl od samého začátku navržen na míru pro kobota Universal Robots. „Robotizace úkolů, které jsou pro člověka monotónní a únavné, umožnila naší společnosti zvýšit efektivitu výroby a reagovat na aktuální nedostatek zaměstnanců,“ říká Arkadiusz Soroka.

„Koboty UR mohou pracovat bok po boku stávajících zaměstnanců a není třeba na ně dohlížet. Tým inženýrů se věnuje programování, zatímco operátor, který přímo spolupracuje s robotem, přiváží a odebírá palety s opracovanými díly,“ říká Rafał Sienkiewicz, Process Engineer firmy.

Aquael dokázal nainstalovat UR5 na malém prostoru, díky čemuž se nemusely pořizovat pásové dopravníky. Kobot je úplně bezpečný a naprogramovat ho pro první úkol zabralo firmě jen pár minut.

UR5 vkládá keramický díl do obráběcího stroje, následně ho vyjme a umístí na další paletu

Hledat optimální metody automatizace se inženýři společnosti vypravili až na robotické veletrhy v Číně, kde si také poprvé měli možnost prohlédnout koboty UR. Následně se je rozhodli vyzkoušet ve své výrobě. I když obdrželi 10 různých nabídek od robotických společností, rozhodli se pro řešení od UR kvůli schopnosti pracovat bezpečně mezi současnými zaměstnanci bez potřeby dalších zabezpečovacích prvků, snadnému programování, malé velikosti a flexibilitě.

„Nasazení kobota v naší výrobě zpočátku vyvolávalo určité obavy, protože jsme neměli žádné zkušenosti s jeho umístěním do výroby a programováním,“ říká Michał Kalejta, Process Engineer v Suvalkách. „Začali jsme programovat kobota, aniž bychom vůbec absolvovali základní školení. Nicméně s pomoci od integrátora jsme byli schopni uvést robota do práce. Programování dalších kobotů tak již bude hračkou.“

„Nedávno jsme zahájili proces robotizace našeho závodu. Pomocí kolaborativních robotů Universal Robots plánujeme i nadále automatizovat další pracoviště,“ doplňuje Arkadiusz Soroka.

Kolaborativní roboty UR mohou pracovat bok po boku zaměstnanců

Robotic journal