|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Memorandum v oblasti robotického broušení

2020/ 28.8.
V červnu letošního roku se domluvily společnosti Servind a Amtech, a uzavřely memorandum o vzájemné obchodní a technické spolupráci. Osazením kolaborativních robotů UR brusnou hlavicí Mirka Airos dochází k možnosti vstupu do dalšího zajímavého průmyslového segmentu.

Společnost Servind působí v oblasti dodávek materiálů a technologií pro přípravu a lakování povrchů a pohybuje se v segmentech autoopravárenství a průmyslové výroby v Česku a na Slovensku. Společnost Amtech se zase řadí k nejúspěšnějším implementátorům SMT systémů, kolaborativních robotů a autonomních mobilních robotů.

„Kolaborativní robotika se stále více dostává do popředí v době, kdy je nedostatek pracovních sil nebo jsou lidé využíváni k jednoduché, mnohdy fyzicky náročné a monotónní práci. Nabízí proto zařízení, která pomáhají tuto práci zastat a zaměstnance zařadit na zajímavější pozice nebo jejich nasazení využít účelněji. Intuitivní obsluha a jednoduché programování umožňuje jejich rychlé nasazení do výroby, zajímavou variabilitu, vyšší efektivitu a rychlou ekonomickou návratnost. Uplatní se tak i na pracovištích s rozmanitější a střídavou výrobou a s požadavkem na zachování stabilní kvality pracovních operací, které bývá díky lidskému faktoru různých operátorů velice složitě dosahováno. “, říká Radek Nekarda, majitel společnosti Amtech.

Osazením kolaborativních robotů brusnou hlavicí dochází k možnosti vstupu do dalšího zajímavého průmyslového segmentu. Tím je příprava povrchu před lakováním či jinými druhy opracování. Použití může najít v oblasti Automotive a jeho subdodavatelů, např. v oblasti broušení a leštění exteriérových či interiérových dílů automobilů, při lakování dílů v nábytkářském průmyslu a mnoha dalších zpracování povrchů, kde dochází k opakovanému broušení v menších či větších sériích.

Memorandum má za cíl rychlé a ekonomicky zajímavé rozšíření posledních poznatků v oblasti robotického broušení do České a Slovenské republiky. Nejbližšími kroky během léta a začátku podzimu letošního roku budou již zmiňovaná instalace kolaborativního robota v tréninkovém centru v Tuchoměřicích a workshopy „Seminar in the Box“. Na odborné workshopy boudou cíleně zváni zástupci významných firem, které se na českém a slovenském trhu zabývají průmyslovými přípravami a úpravami povrchu.

Robotic journal