|Aktuality|Zajímavosti|Menu

První laserový zákrok na pacientovi s použitím robota

2020/ 18.6.
Medicínské zařízení od AOT AG spolu s robotem LBR Med od KUKA bylo poprvé použito v kostní chirurgii přímo na pacientovi prostřednictvím studené laserové ablace řízené robotem.

Švýcarská lékařská společnost Advanced osteotomie Tools AG (AOT) oznámila své první klinické použití (first-in-man) zdravotnického prostředku CARLO (Cold Ablation, Robot-guided Laser Osteotomie). Zákrok byl proveden v Univerzitní nemocnici v Basileji na oddělení ústní a maxilofaciální chirurgie. Poprvé byl řez lidské kosti realizovaný pomocí laseru, který naváděl robot, namísto tradičního nástroje, jako jsou pilky, vrtáky nebo skalpely. LBR Med se použil jako součást lékařského zařízení na přesné provedení této laserové osteotomie.

Nové možnosti díky preciznosti LBR Med

CARLO umožňuje automatickou a přesnou osteotomii (zákrok, při kterém se protíná kost), podle předem naplánovaných řezných linií pomocí digitálního dvojčete a laserové ablace za studena. Laserová hlava je uchycena na robotu KUKA LBR Med, který byl speciálně vyvinut pro lékařské aplikace. To umožňuje chirurgům provádět osteotomii s nejvyšší přesností a ve volně definovaných křivkách, specifických pro pacienta, což by nebylo možné při konvenčních nástrojích.

Studie jako základ pro uvedení na trh

Účelem současné klinické studie typu „Prvně u člověka“, která slouží jako základ pro uvedení prostředku na trh, je prokázat přesnost a bezpečnost CARLO v klinickém prostředí. A protože CARLO je první systém svého druhu, bezpečnostní požadavky jsou velmi vysoké. Byly proto úspěšně testovány v několika předklinických studiích. Systém profituje ze skutečnosti, že LBR Med je první robotický komponent na světě s integrací do zdravotnických prostředků, který je certifikován dle mezinárodně uznávané CB metody. Citlivé senzory, komplexní bezpečnostní opatření, povrchy optimalizované na hygienu a ovladač navržený na přímou spolupráci s operátorem, dělají z LBR Med ideálního robotického společníka pro lékařskou techniku a také ideálního robotického společníka pro CARLO.

Citlivost robota přispívá k úspěchu

Cyrill Bätscher, generální ředitel společnosti AOT AG, říká: „S potěšením oznamujeme, že došlo k prvnímu použití CARLO na lidském pacientovi.“ Jednalo se o bezkontaktní robotickou chirurgii, která umožnila operaci laserovou technologií. „Na základě zkušeností z první vlny chirurgických výkonů v devadesátých letech je dobře známo, že citový vjem hraje při bezpečnosti pacientů klíčovou roli. Přesto, že samotný laser nemá žádné citové vjemy, CARLO se dá zastavit rychlostí světla a snadno přerušit úkon, pokud se stane něco neočekávaného. U dosavadních roboticky vedených zařízení to nebylo možné,“ říká prof. Philipp Jürgens, chirurg CMF v basilejské univerzitní nemocnici a spoluzakladatel AOT. Nyní je to však možné díky senzibilitě integrovaného LBR Med. Vestavěné snímače kloubových momentů mu dodávají silné hmatové schopnosti. Možnost vnímat vnější vlivy a detekovat okamžitě pravděpodobnost kolize je nezbytná pro lékařské použití.

Očekává se vysoký klinický zájem

Pokud v následujících měsících firma dostane souhlas ke komerčnímu uvedení na trh, očekává, že klinický zájem o tuto inovativní platformu bude výrazný. Ukázalo se, že proces hojení kostí je rychlejší a libovolně definovatelné vzory řezu usnadňují nové a šetrnější chirurgické zákroky. Laserová osteotomie je v kostní chirurgii velkým potenciálem, hlavně se spojením LBR Med od společnosti KUKA.

Robotic journal