|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Robotická bruska pro efektivní dokončovací aplikace

2020/ 22.10.
Společnost OnRobot uvádí nejnovější přírůstek do řady koncových nástrojů – OnRobot Sander, elektrickou rotačně-excentrickou brusku pro automatizované dokončovací aplikace umožňující broušení a leštění povrchů.

Zatímco tradiční řešení automatizovaného broušení vyžadují často pro implementaci a údržbu určité robotické zkušenosti, s novou bruskou mají nyní výrobci k dispozici ucelený brusný nástroj, který lze snadno a rychle nastavit na všech dostupných kolaborativních a lehkých průmyslových robotech.

Kompletní sestava nástroje OnRobot Sander zahrnuje vše, co zákazníci potřebují k rychlému a snadnému spuštění brusné aplikace: plug-and-play brusný nástroj, širokou škálu standardních brusných a lešticích disků, software pro snadné použití, silově-momentový senzor a Grit Changer umožňující automatizovanou volbu různých hrubostí brusného nástroje bez zásahu obsluhy.

Vyšší úroveň využitelnosti

Díky intuitivnímu vestavěnému softwaru v nástroji Sander lze snadno programovat jednoduché aplikace pro povrchové úpravy. OnRobot posouvá využitelnost nástroje ještě o krok dále prostřednictvím tlačítka „Uložit pozici,“ které uživatelům umožňuje manuální nastavení bodů pohybu bez použití ovládacího tabletu robota. Software nástroje Sander nabízí různé možnosti plánování pohybu – prostřednictvím manuálního vedení, zadáním tvaru či bodů a umožňuje upravovat rychlost rotace pro optimalizaci doby cyklu a udržení konzistentní kvality.

Nástroj Sander zvládá ploché, zakřivené i nerovnoměrné geometrie dílů a je dodáván s vyměnitelnými disky, které lze použít na širokou škálu materiálů. Integrovaný silově-momentový senzor umožňuje přizpůsobit se rozdílným povrchům nebo nepravidelnostem dílů, přičemž zlepšuje konzistenci a kvalitu a snižuje míru zmetkovitosti. Všechny pokročilé funkce brusky jsou podporovány na kobotech společnosti Universal Robots, nástroj je ale také snadno integrovatelný s jakoukoli další dostupnou značkou výrobců robotických ramen.

Úspora nákladů

Bruska je lehké řešení [1,2 kg včetně brusných talířů], kombinující vysoký výkon elektromotoru (až 10 000 ot./min) s provozními náklady pouhých 5 % oproti pneumatickým brusným systémům. Tradiční pneumatické brusky používají velmi nákladné a neefektivní externí vzduchové kompresory. Elektrický motor nástroje Sander je oproti tomu odolný a spolehlivý se životností stejnou nebo delší, než mají konkurenční pneumatické systémy.

Bezpečnější pracovní prostředí

Broušení představuje často nebezpečnou práci v prašných provozech, která s sebou nese řadu potenciálních zdravotních rizik pro pracovníky, od rizik způsobených vysokými vibracemi ručního nářadí až po poškození plic způsobené mikročásticemi. Sander tato rizika minimalizuje a používá 3M disky s čistým smirkovým papírem eliminující většinu prachových částic a zajišťující bezpečnější prostředí pro pracovníky.

Robotic journal