|Aktuality|Zajímavosti|Menu

DARPA ocenila výzkumníky z ČVUT

2021/ 05.01
Český akademický tým získal 1,5 mil. dolarů v rámci výzkumu financovaného agenturou DARPA, které použije na další vývoj autonomních robotů.

Prestižní soutěž Subterranean Challenge organizovaná agenturou Ministerstva obrany USA pro pokročilé výzkumné projekty DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) testuje systémy autonomních robotů. První kolo proběhlo v srpnu 2019 v dolech v Pittsburghu, druhé v podzemí industriálního komplexu nedostavěné jaderné elektrárny, ve všech ročnících jsou simulovány náročné podmínky způsobené přírodní katastrofou nebo průmyslovou havárií, což iniciuje rozvoj pokročilých technologií

Vědci a studenti z katedry kybernetiky a katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, kteří tvoří tým CTU-CRAS (Czech Technical University – Center for Robotics and Autonomous Systems), zvítězili v kategorii nesponzorovaných týmů a celkově obsadili 3. místo. Se subvencí odpovídající v přepočtu 32,6 mil. Kč již mají jasné záměry: investovat do výzkumníků i techniky.

V rámci této podpory bude moci tým pořídit moderní robotický hardware, aby byl plně kompetitivní z hlediska technologického vybavení, mj. i autonomní čtyřnohé roboty SPOT firmy Boston Dynamics. Investovat chtějí ale i do letky nových dronů se senzory přizpůsobenými podmínkám autonomního letu v podzemních prostorách a nových LIDARů, které umožní nejmodernější 3D vidění pásovým robotům.

„Chceme významně posílit autonomii robotů, což souvisí s přesností jejich lokalizace a navigace a k tomu se potřebujeme posunout dále ve vývoji jejich senzorické výbavy. Podpora od agentury DARPA nám umožní řešit výzkumné i technologické výzvy související s nasazením robotů ve finálovém kole,“ nastiňuje plány prof. Jan Faigl, vedoucí laboratoře výpočetní robotiky Centra umělé inteligence.

Práce a výsledky týmu robotiků z FEL ČVUT stejně jako samotná účast v soutěži zviditelňuje ČR jako zemi se špičkovým robotickým výzkumem. Těžit z nich bude nejen DARPA, ale vědecká excelence týmu může přinášet prospěch i lokálním partnerům, např. v průmyslu, Armádě ČR nebo Integrovanému záchrannému systému ČR.

Robotic journal