|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Kontrolní systém pro desky plošných spojů

2021/ 20.09.
Společnost Omron uvedla na trh nový systém kontroly desek plošných spojů VT-S10. Jde o inovativní řešení s umělou inteligencí, které vedou ke zlepšení vysoce přesné kontroly desek plošných spojů.

Tento systém je první ve svém oboru, který je vybaven zobrazovací technologií a umělou inteligencí umožňující automatizaci vysoce přesných kontrolních procesů pro podsestavy desek plošných spojů, čímž eliminuje potřebu odborných dovedností obsluhy. S rostoucí poptávkou po novém globálním bezdrátovém standardu 5G, elektrických vozidlech a autonomním řízení je kontrola sestav desek plošných spojů uvnitř vozidel stále náročnější. Nový systém VT-S10 umožňuje vysoce přesnou kontrolu těchto klíčových součástí s cílem udržet a zlepšit kvalitu, a tím přispívá k větší bezpečnosti.

Poptávka po sestavách desek plošných spojů pro sítě 5G, elektrická vozidla a autonomní řízení, enormně vzrostla, což zvýšilo požadavky na kvalitu desek, neboť tyto aplikace mohou pro člověka představovat riziko. Protože jsou sestavy stále hustěji osazované a zmenšují se, je jejich kontrola čím dál náročnější. Konvenční systémy kontroly desek plošných spojů mají např. potíže pořizovat přesné snímky pájených tvarů, což omezuje rozsah a parametry kontroly. Tam, kde se rozšíří trh automobilového průmyslu a sítě 5G, bude rozšířen i dodavatelský řetězec produktů. Kontrola tvarů, jako je standard IPC, tak nabrala ve snaze o udržení kvality kontroly na důležitosti.

Řada VT-S10 je vybavena patentovanou zobrazovací technologií MDMC (Multi-Direction Multi-Color), která během kontroly sestav automaticky optimalizuje ozařovací úhly, barvy a intenzitu osvětlení, přičemž bere v potaz různé vlastnosti, jako např. tvary elektronických součástek a pájky na deskách tištěných spojů.

První testy ukazují, že tato nová technologie může snížit počet hodin potřebných pro nastavení přibližně o 70 %. Kromě toho může tento kontrolní systém s pomocí umělé inteligence automatizovat kontroly, které se doposud musely spoléhat na lidský faktor, a výrazně tím tak přesnost kontrol zvýšit.

Tímto patentem přináší Omron do výroby celou řadu inovací. Díky integraci velkého množství řídicích zařízení a použití umělé inteligence plně zběhlé v kontrole pájení je řada VT-S10 nejnovější nabídkou ztělesňující koncept „inovativní automatizace“.


Hlavní funkce řady VT-S10:

- Zobrazovací technologie MDMC výrazně snižuje pravděpodobnost chybných rozhodnutí. (Díky flexibilní manipulaci s ozařovacími úhly, barvami a intenzitou světla je nyní možné zachytit pájené tvary přesněji než u konvenčních zobrazovacích metod, eliminovat rušivost stínů sousedních vysokých součástek a zřetelně číst, jak vzory na podkladech, tak údaje na pouzdrech součástek).

- Minimalizace počtu hodin strávených při programování pomocí kvantitativní kontroly a kvalitativní kontroly podporované umělou inteligencí. (Kontrola podporovaná AI v kombinaci s kvantitativní kontrolou MDMC dosahuje snížení požadované úrovně pedagogických dovedností a pravděpodobnosti chybných rozhodnutí. Při ověřovacím testu se potvrdilo snížení počtu hodin strávených při vizuální kontrole o 85 %).

- Systém M2M pro výrobu bezchybných produktů. (Technologie VT-S10 zvyšuje výnos prvního průchodu tím, že automaticky optimalizuje kritéria kontroly po vytištění a osazení na základě výsledků kontroly při konečném procesu).

Robotic journal