|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Ve výrobě pomáhají nově autonomní roboty

2021/ 19.5.
Seat ve svém závodě Martorell přechází na cestu chytřejší digitalizace a síťově propojenější výrobě. V rámci toho uvedl do provozu dva autonomní mobilní roboty, kteří se přizpůsobují potřebám zaměstnanců a pomáhají jim s různými úkoly, jako je např. přeprava dílů.

Roboty s názvem EffiBOT začal Seat používat jako první výrobce automobilů ve Španělsku. Společnost tím pokračuje v optimalizaci svých výrobních procesů a zefektivňování řízení zdrojů a komunikace mezi různými odděleními firmy.

Herbert Steiner, člen představenstva společnosti SEAT S.A., odpovědný za výrobu a logistiku, uvedl: „S autonomními mobilními roboty znovu stojíme v čele inovací v automobilovém průmyslu. Jsou také jasnou ukázkou, jak mohou roboty spolupracovat se zaměstnanci a usnadňovat jim práci. Jejich využitím činíme další krok v realizaci Průmyslu 4.0 a zvyšování efektivity, flexibility, agility a konkurenceschopnosti.“

EffiBOT: inteligentní robot

Jde o robota vyvinutého francouzskou firmou Effidence, s níž Seat spolupracuje na optimalizaci provozních procesů v závodě Martorell. Robot nepřetržitě sleduje své okolí v rozsahu 360° a v areálu výrobního závodu dokáže následovat osobu, která se dotkla jeho dotykového displeje. Zaměstnanec přitom nemusí mít na sobě žádné zařízení. Robot se neztratí, ani když mu cestu zkříží jiná osoba nebo objekt. EffiBOT mj. zbavuje zaměstnance námahy při nošení těžkých předmětů, protože přepravuje různé druhy dílů potřebných k montáži vozu. Robot má nosnost 250 kg nebo na přípojném vozidle uveze až 500 kg.

V experimentální fázi uvedl Seat do provozu dva roboty EffiBOT, a pokud se osvědčí, jejich počet v budoucnu poroste. Na rozdíl od automatizovaných vedených vozidel AGV (Automated Guided Vehicle), která vyžadují pro správnou funkci vodicí dráhy, dokážou autonomní mobilní roboti AMR (Autonomous Mobile Robot), jakým je EffiBOT, rozpoznávat své okolí, stanovit si vlastní trasu do zadaného cíle a cestou se vyhýbat překážkám.

Etalon pro Průmysl 4.0

Kromě robotů EffiBOT využívá výrobní závod Martorell ca 20 kooperujících robotů, tzv. „kobotů“, v oblastech montáže, např. při montáži nápisů na karoserie modelů Ibiza a Arona. Je to další ukázka procesu transformace Martorellu na chytrý výrobní závod.V uplynulých letech zavedla značka Seat do celého procesu výroby řadu technologických inovací, např. roboty EffiBOT, spolupracující roboty, vozidla AGV ve vnitřních i venkovních provozech a drony pro logistickou přepravu, které v kombinaci s efektivnější správou dat díky využívání umělé inteligence, velkých dat a blockchainu umožňují realizaci efektivnějších, flexibilnějších a agilnějších procesů.
Robotic journal