|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Velký výkon malých kuličkových šroubů

2021/ 20.09.
Nová řada vysokorychlostních miniaturních kuličkových šroubů s velkým stoupáním od NSK Linear Motion Control přináší mnoho významných výhod, včetně zkrácení taktu výrobních operací, možnosti zmenšení zařízení a snížení spotřeby energie.

Tyto výhody vyniknou zejména u strojů na výrobu polovodičových součástek a elektroniky nebo v zařízeních na ustavování dílů.

Díky výkonnostním charakteristikám spolu s velkým stoupáním a malým průměrem jsou nové kuličkové šrouby optimální pro zařízení používaná v polovodičovém průmyslu, kde k základním požadavkům patří výjimečně krátká doba taktu a přesnost montáže čipů.

Společnosti NSK se zavedením nových výrobních technologií úspěšně podařilo snížit zatížení motorů tím, že kuličkové šrouby mají malý průměr, tedy i malý moment setrvačnosti, a zároveň velké stoupání. Mechanizmus recirkulace s koncovými deflektory vyvinutý v NSK umožňuje dosáhnout velké rychlosti, ale přitom i malé hlučnosti, takže kuličkové šrouby mohou dosahovat až 5000 ot./min.

Tyto parametry jsou ideální pro stroje na montáž čipů a pro další zařízení, která vyžadují relativně krátký zdvih, velké zrychlení a zpomalení a rychlost pojezdu přesahující 1,25 m/s. Tato rychlost překonává obvyklé parametry lineárních motorů a v mnoha případech umožňuje zkrácení doby taktu.

Miniaturní kuličkové šrouby s velkým stoupáním, které jsou součástí řady NSK Compact-FA, mají jako standardní produkty krátkou dodací lhůtu. Mohou také nahradit malé pneumatické pohony, protože umožňují vysokorychlostní i vysoce přesné vícebodové polohování. Důležité je, že produkty této řady jsou šetrné k životnímu prostředí a neobsahují žádné nebezpečné látky, čímž podporují zákazníky NSK při plnění jejich závazků udržitelnosti.

Kuličkové šrouby obou průměrů hřídele, 6 a 8 mm, jsou dostupné se všemi stoupáními, největšími ve své třídě: 8, 10, 12 a 15 mm. Matice s nízkým profilem, jejíž příruba i výška jsou o 33 % menší v porovnání s konvenčními kuličkovými šrouby, přispívají ke zmenšování strojů a snižování spotřeby energie.

Výhody miniaturních kuličkových šroubů s velkým stoupáním jsou velká rychlost a malá hlučnost.

Robotic journal