|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Vědci z ČVUT učí robota do schodů

2021/ 23.2.
Experimentální robot SK8O, řečený Skejto, který dokáže balancovat na dvou nohách s kolečky, byl vytvořen na půdě katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Skejto bude sloužit k výuce dynamického řízení, měl by zvládnout přeskakovat za jízdy překážky nebo skákat do schodů. Toto zcela originální provedení balančního robota navrhli a postavili doktorandi Martin Gurtner a Krištof Pučejdl z FEL za pouhé 3 měsíce. Inspiraci našli v projektu Ascento univerzity ETH Zürich a v robotech firmy Boston Dynamics.

Robot SK8O zaujme propracovaným designem s otevřeným hardwarovým řešením. Byl postaven z běžně dostupných součástek a některých dílů vytištěným na 3D tiskárně. K zajištění autonomního pohybu stačí robota osadit kamerami, GPS navigací, případně lidarem a dalšími senzory, což je z hlediska robotiky poměrně jednoduchá úloha. Skutečným oříškem je však dynamický pohyb. V současnosti dokáže robot balancovat na různě natažených nohách, projíždět členitým prostorem s překážkami nebo poskočit na místě. Mnoho aspektů dynamického pohybu přitom dosud není probádáno vůbec, a čeští doktorandi tak vstupují na zcela průkopnické pole.

„Náš robot je hardwarově vybavený úkoly, jako skákat do schodů nebo přeskakovat překážky, ale potřebný řídicí software a algoritmy budou tématem další práce studentů našeho programu Kybernetika a robotika. Při tom dojde řada i na umělou inteligenci a numerickou optimalizaci,“ vysvětluje Krištof Pučejdl.

Video robota SK8O – ZDE

Robotic journal