|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Autonomní výkonní pomocníci pro optimalizaci logistiky

2022/ 5.1.
Společnost Mobile Industrial Robots uvedla na trh první nejvýkonnější roboty s certifikací IP52 pro přepravu těžkých nákladů i palet ve výrobních halách a logistických centrech.

Nové roboty MiR600 a MiR1350 zvládnou náklad těžký až 600 kg, resp. 1350 kg. Jsou navrženy tak, aby bezpečně a efektivně realizovaly úkoly přepravy materiálu v náročných průmyslových prostředích.

Jak řekl Søren E. Nielsen, prezident Mobile Industrial Robots (MiR): „Zákazníci testující AMR roboty ve svých provozech zjistili, že potřebují přepravovat těžší náklady a že, aby byla investice do velkých flotil ve výrobě úspěšná, vyžaduje stále vyšší úroveň spolehlivosti, bezpečnosti a kvality, a naše nové průmyslové roboty tyto požadavky splňují, což usnadňuje přímou integraci s pracovními procesy ve firmách.“

První AMR s certifikací IP52

Robustní roboty MiR600 a MiR1350 jsou prvními autonomními mobilními roboty na trhu s certifikací Ingress Protection52, což v praxi znamená, že jejich součásti jsou chráněny a mohou přijít do styku s prachem i kapkami vody.

Vzhledem k tomu, že AMR roboty jsou stále více integrovány do těžkých provozů, nemohou být tolerovány jejich případné výpadky. Díky certifikovaným komponentům do průmyslových prostředí, jsou obě novinky z portfolia MiR navržené pro dlouhodobou životnost a snadný servis.


Novinky MiR600 (vlevo) i MiR1350 (vpravo) realizují úkoly přepravy materiálu v náročném prostředí průmyslu efektivně a bezpečně.

Optimalizace veškeré logistiky

Větší roboty MiR600 a MiR1350 jsou ideální pro autonomní přepravu těžkých nákladů materiálů a zboží na nakládacích rampách, ve výrobních a montážních prostorách, skladech i v sektorech dodávky materiálu.

Stejně jako ostatní AMR z portfolia MiR (MiR100, MiR200, MiR250, MiR500 a MiR1000) se bezproblémově a bezpečně navigují mezi lidmi a dalšími přepravními zařízeními v dynamickém prostředí. Senzory, 3D kamery a nejnovější technologie laserového skenování umožňují 360stupňový přehled pro přesnou a bezpečnou navigaci a provoz. Oba nové přírůstky jsou navrženy tak, aby vyhovovaly nejnovějším bezpečnostním normám v oboru (např. ISO 3691-4).

V současné době integruje mnoho firem mobilní roboty MiR jako alternativu k vysokozdvižným vozíkům s posádkou, které mohou být nebezpečné pro provoz. Proto zjednodušená přeprava prostřednictvím AMR umožňuje zaměstnancům provádět více produktivnějších činností a podporovat procesy ve výrobě, zatímco zvyšuje bezpečnost na pracovišti.

Out-of-box řešení uspokojí poptávku

Logistická řešení pro budoucnost musí bezproblémově zapadat do současných provozních procesů a pružně se přizpůsobovat novým pracovním tokům a prostředím. Autonomní roboty MiR jsou vysoce flexibilní a lze je osadit pomocí různých nadstavbových modulů dle konkrétní zákaznické aplikace.


Menší AMR MiR600 si poradí s nákladem těžkým až 600 kg.

Zatímco mnoho společností požaduje adaptabilní robotické platformy, jiné mají zájem o hotová out-of-box řešení, která lze použít pro různé typy pracovních toků nebo v rozličných prostorách. Pro snadnější implementaci obou nových robotů (MiR600 a MiR1350) nabízí výrobce řadu nadstavbových zdviží. Jde o moduly, které umožňují autonomním mobilním robotům naložit a vyložit palety i vozíky a zajistit snadnou integraci a škálovatelnost v celém výrobním řetězci.

Foto: Mobile Industrial Robots

Robotic journal