|Aktuality|Zajímavosti|Menu

KUKA s LBR iisy usnadňuje robotiku

2022/ 01.10.
Pokud chtějí výrobní závody obstát v mezinárodní konkurenci, musí navyšovat výrobu při dodržení kritérií kvality a přesnosti, flexibility, rychlosti a energetické účinnosti. Řešením je průmyslová automatizace s využitím robotů, jejichž výkon je mnohonásobně vyšší než u člověka.

Společnost KUKA představila nyní další novinku, která rozšiřuje nabídku robotů spolupracujících s člověkem. Jde o nové modely kooperativních robotů LBR iisy 3 R760, LBR iisy 11 R1300 a LBR iisy 15 R930. Díky většímu užitečnému zatížení, delšímu dosahu a vyššímu stupni krytí IP jsou roboty řady LBR iisy vhodné pro širokou škálu nových úkolů a aplikací nejen v průmyslu, ale i v řadě dalších odvětví.Mezi typické oblasti jejich nasazení patří např. manipulace, montáž, testování a obsluha strojů.Všechny koboty řady LBR iisy nabízejí velmi dobrý poměr cena/výkon a mají plnou servisní podporu KUKA, jejich zprovoznění je otázkou velmi krátkého času i pro pracovníky bez předchozích znalostí robotiky nebo programování. To je možné díky novému operačnímu systému iiQKA.OS, který se snadno a intuitivně používá. Zejména malé a střední podniky mohou těžit z rychlého spuštění systému LBR iisy bez nutnosti větší integrace.

Automatizace pro všechny


„Společnost KUKA vyvinula LBR iisy s cílem usnadnit nasazení robotů v nových aplikacích, které využijí snadnou implementaci nových kobotů. Ve spojení s operačním systémem iiQKA.OS nejsou nutné speciální technické znalosti. Automatizace je jedním z megatrendů naší doby a to je důvod, proč si KUKA jako součást své ‚Mise 2030‘ dává za cíl zpřístupnit robotickou automatizaci pro všechny,“ říká Radek Velebil, Sales Manager KUKA CZ&SK.

Vyspělý hardware ve spojení s intuitivním softwarem v kombinaci s novým operačním systémem iiQKA.OS dává řadě LBR iisy zcela nový robotický efekt. Koboty jsou rychle připraveni na práci – a díky programování pomocí funkcí drag-and-drop, pohodlnému učení za podpory ergonomického ovladače smartPAD pro je robotika jednodušší než kdykoli předtím. Snímače momentu v kloubech kobotů umožňují provoz bez bezpečnostního plotu, usnadňují učení pomocí ručního vedení a v případě potřeby i bezpečnou spolupráci a kooperaci mezi člověkem a robotem.

Nově uvedené roboty nabízejí vyšší užitečné zatížení, větší dosah a větší volnost ramena. Užitečné zatížení LBR iisy je 11 kg a dosah 1300 mm, verze LBR iisy 15 nabízí 15 kg nosnost a dosah 930 mm. Oba roboty lze montovat na podlahu, strop či stěnu, a splňují požadavky stupně krytí IP54 – jsou tedy dobře chráněny před prachem a vlhkostí. Nejvyšší prioritou u kobotů LBR iisy je bezpečnost počínaje mechanikou zabraňující úrazům až po implementaci bezpečnostních funkcí robotického systému.Řízení zajišťuje prostorově úsporný řídicí systém KR C5, k dispozici je rozsáhlá škála dokonale sladěného příslušenství, jako jsou chapadla a vizuální senzory pro různé aplikace.


První s novým operačním systémem

Robot LBR iisy je první svého druhu, který funguje výhradně na novém operačním systému podporovaném iiQKA Ecosystem v kombinaci s robotickým ovladačem KR C5 micro a novým ovládacím zařízením smartPAD pro. Záměrem výrobce je v příštích letech docílit vybavení intuitivního operačního systému iiQKA.OS u všech produktů KUKA.Operační systém iiQKA.OS, jehož architektura je postavená na linuxovém jádru a navržena pro rychlý vývoj a vysokou uživatelskou přívětivost, vytvoří základnu celého ekosystému zpřístupněním velkého výběru komponent, programů, aplikací, služeb a zařízení, které lze snadno instalovat, provozovat i využívat pro jeho zlepšení. Je založený na moderní modulární softwarové architektuře používající intuitivní a vstřícné funkce napříč celým uživatelským procesem. Nabízí tak rychlý úvod do robotiky pro začátečníky i významné zkvalitnění automatizace pro zkušené uživatele. iiQKA Ecosystem vycházející z iiQKA.OS umožní novým uživatelům implementovat automatizaci bez náročného školení.iiQKA.OS poskytne rychle aktualizace a další funkce budou přidány v průběhu času. Nový operační systém bude také podporovat již existující KUKA Robot Language (KRL), což umožní stávajícím zákazníkům v příštích letech hladce přejít na iiQKA.OS, a nadále používat své pracovní postupy a kódy.


Robotic journal