|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Robotický průzkumník má za sebou první rok na Marsu

2022/ 21.04.
V polovině února uplynul rok od doby, kdy na povrch Marsu úspěšně dosedla sonda Perseverance (česky Vytrvalost), a robotické vozítko zahájilo další pozoruhodnou kapitolu ve výzkumu jedné z tradičních výzev naší Sluneční soustavy (foto: NASA).

Na rudou planetu se rover dostal v rámci mise Mars 2020 s úkolem pátrat po známkách možného dávného života a sbírat vzorky hornin a půdy, které budou v rámci dalších fází marsovské mise odeslány ke zkoumání na Zemi. Má také posloužit jako technologický demonstrátor dalšímu pozoruhodnému projektu: Mars Helicopter, autonomního minivrtulníku s názvem Ingenuity (Důmyslnost). Na svou cestu se vydal z floridského kosmodromu Cape Canaveral 30. července 2020 a o necelý rok později, 18. února 2021 úspěšně přistál v cílové destinaci – kráteru Jezero.

Sondu v hodnotě ca 2,8 mld. USD pro NASA vyrobila kalifornská JPL (Jet Propulsion Laboratory), která ji také ovládá ze svého řídicího střediska. Vozítko o hmotnosti 1025 kg, které je pokročilejším dvojčetem svého předchůdce s názvem Curiosity, operujícím na Marsu od srpna 2012, nese sedm vědeckých přístrojů pro průzkum povrchu, 23 kamer a dva mikrofony pro zachycení akustických jevů. Perservance, neboli, jak ji účastníci ambiciózního projektu NASA familiárně přezdívají, Percy, zkoumá kromě povrchu planety také atmosféru a počasí na Marsu.


Konečný cíl za sebou však Perservance ještě nemá. První pozemský rok svého působení sice rover už úspěšně zvládnul, ale tím hlavním je vydržet fungovat na povrchu rudé planety alespoň jeden tamní rok, což představuje zhruba 687 pozemských dní. Perservance je tak nyní něco za polovinou své plánované mise. Během ní však sonda už dosáhla pozoruhodných úspěchů, z nichž asi nejvýznamnější byl start (a to dokonce několikanásobný) robotické helikoptéry Ingenuity.


Malý vrtulníček podnikl nad povrchem rudé planety už téměř dvě desítky průzkumných letů a dokázal tak, že i v extrémně řídké marsovské atmostéře lze létat s „pozemskými“ technologiemi. První let se uskutečnil 19. dubna 2021, kdy vědci začali přijímat první data z vrtulníku a Ingenuity se tak stal vůbec prvním na Zemi vytvořeným strojem svého druhu, který letěl na jiné planetě.

Robotic journal