|Aktuality|Zajímavosti|Menu

S roboty proti pandemii

2022/ 5.1.
Specialisté společnosti KUKA podporují boj proti pandemii Covid-19 prostřednictvím inovativních přístupů. Roboty pomáhají provádět koronavirové testy a hodnotit je v laboratoři a automatizovat výrobu lékařských a ochranných pomůcek

I když pandemie způsobila určité omezení výroby, existují také společnosti, které naléhavě potřebují zvýšit svou výrobní kapacitu, např. proto, že vyrábějí materiály pro koronavirové testy a ochranné prostředky, jako jsou obličejové masky. V této oblasti pomáhají automatizované výrobní procesy a automatizační technologie dosáhnout množství, která by v manuální výrobě nebylo možné – zejména s aktuálně platnými pravidly pro distancování se a omezení kontaktů.


Roboty tisknou ochranné pomůcky

Každých pět minut tisknou v severní Itálii roboty společnosti KUKA držáky pro ochranné štíty na obličej. Denně jich tak je vyrobeno více než 1000 kusů. Za pozornost stojí skutečnost, že jejich výrobce, italská firma Caracol-AM, daruje část své produkce místním nemocnicím a institucím.

Kromě dalších ochranných prostředků rapidně vzrostla od počátku koronavirové pandemie poptávka po ochranných obličejových štítech. Firma Caracol-AM využila svých zkušeností v oblasti aditivní výroby k vyvinutí automatizovaného řešení 3D tisku s roboty KUKA a změnu výrobního programu. Tiskne hlavové úchyty pro obličejové štíty. Navíc tisknou průmyslové 3D tiskárny opakovaně použitelné ochranné masky.

Robotické systémy a průmyslové tiskárny společnosti běží na plný výkon, aby vyráběly ochranné vybavení. Úchyty na hlavu, které tisknou roboty, jsou doplněny plexisklem na ochranu proti kapénkové infekci, jež společnost Caracol-AM nakupuje od partnerských firem.


Automatizace pro laboratoř

I v českém prostředí roboty pomáhají zvládat nápor během pandemie. Ve fakultní nemocnici Na Bulovce v Praze podporuje lehký robot Kuka LBR iiwa zaměstnance nemocnice při testování vzorků Covid-19. Zkušební buňka Covid byla vyvinuta a uvedena do provozu Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC). Robotická buňka má kapacitu 700 testů denně. V případě potřeby může pokračovat v provozu v noci.

Robotic journal