|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Technologie nejsou neutrální

2022/ 03.02.
Roboty, drony nebo umělá inteligence působí neutrálně, stojí však za nimi lidé, kteří do nich vkládají své zkušenosti, vědomosti i sociální faktory. Technologické týmy, které nejsou rozmanité, proto mohou vyvíjet řešení přehlížející společenské i biologické odlišnosti různých skupin.

Budování rozmanitějšího prostředí je tedy v technologiích sílící téma a neopomíjí ho ani Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Zahajuje jej vstupním průzkumem rozmanitosti, na kterém spolupracuje s technologickými partnery Škoda Auto a Continental Automotive.

Procentuální zastoupení studentek na FEL každoročně roste, ovšem poměrně pomalu (za posledních deset let o osm procentních bodů). V roce 2020 měla Fakulta elektrotechnická 16,2 % studentek. S vyšším vzděláním míra zastoupení žen klesá. Studující ze zahraničí v roce 2020 tvořili 22,5 % všech studujících. Tyto statistiky nyní hodlá Fakulta elektrotechnická rozšířit o data, která dosud neshromažďovala. Pomocí analýzy dostupných dokumentů, procesů, dotazníkového šetření a rozhovorů s různými zájmovými skupinami se tak pokusí definovat, jak je možné rozmanitější prostředí na fakultě utvářet a podporovat.


„Toto téma se netýká jen naší fakulty, rezonuje celou společností. Pravdou je, že i kdybychom se v tuto chvíli tématem rovnosti příležitostí zabývat nechtěli, podmínky nových grantových programů EU nám nedávají na výběr. Já osobně však toto téma považuji za důležité, a tak pro nás průzkum rovných příležitostí nebude pouhou formalitou, ani cestou k zavedení kvót, ale příležitostí vytvoření prostředí přátelského a podporujícího pro kohokoli, jehož výchozí podmínky nemusí být stejné jako ty většinové,“ vyjádřil se k realizaci průzkumu děkan Petr Páta.

Týmová rozmanitost není jen otázkou etiky, ale především inovačního a ekonomického potenciálu instituce, studentů a studentek i jejich budoucích zaměstnavatelů. Rozmanité týmy znamenají navíc rozmanité nápady, za kterými nestojí jen znalosti, ale i kultura, věk, národnost, jazyk, sexuální orientace, gender, rodinný stav, ekonomická situace, handicap, osobní zájmy, hodnoty, dosažený titul a podobně.


Rozmanité prostředí pro studium, vědu i práci

FEL řeší témata jako elektromobilita, AI, Smart City, Smart Home, eHealth, IoT, bezpečnost na internetu, 5G sítě nebo začleňování robotů do pracovního procesu a služeb. Všechny tyto oblasti s sebou přinášejí velkou změnu pro životy lidí na celém světě. Proto fakulta usiluje o vytvoření příznivého prostředí pro odborníky s různými zkušenostmi, z různých oborů, kultur, muže i ženy, aby pomohli vyvíjet technologie, které mají sloužit různým cílovým skupinám.Průzkum rozmanitosti bude na Fakultě elektrotechnické probíhat do konce kalendářního roku. V příštím roce na něj navážou aktivity, které budou reflektovat problémy a příležitosti vyplývající z průzkumu.

Robotic journal