|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Technologie pro průmysl dneška i zítřka v Hannoveru

2022/ 07.06.
V pátek 2. června skončil letošní ročník průmyslových veletrhů Hannover Messe. Během čtyřdenní přehlídky se na tamním výstavišti představili vystavovatelé z šesti desítek zemí, kteří navázali na veletržní tradici přerušenou na dva roky covidovou pandemií.

Pořadatelé si mohli do statistik zaznamenat účast 2500 vystavovatelů, kteří od 30. května do 2. června předvedli – někteří fyzicky ve svých expozicích, další virtuálně prostřednictvím digitálních prezentací – své inovace pro továrny a energetické systémy budoucnosti a technologie pro digitalizaci a udržitelnost. Kromě 75 000 návštěvníků, kteří přijeli do Hannoveru, aby se seznámili s prezentovanými novinkami v areálu výstaviště, navštívilo akci digitálně dalších 15 000 účastníků, kteří sledovali konferenční program, využili digitálních prezentací produktů, diskutovali prostřednictvím chatu nebo videohovoru.


„Podařilo se nám spojit to nejlepší ze skutečného a digitálního světa. Přesto se znovu potvrdilo: Když se tisíce návštěvníků setkají s tisíci vystavovateli, je to možné pouze v přímém, osobním kontaktu, tváří v tvář. Kouzlo veletrhu nelze digitálně reprodukovat,“ hodnotí restart Hannover Messe po vynucené covidové odmlce generální ředitel Deutsche Messe Dr. Jochen Köckler.

Všichni velcí hráči opět na scéně

Mezi vystavujícími společnostmi nechyběly ani letos renomované značky, jako Bosch, Siemens, ABB, BASF, Schaeffler, Microsoft, SAP, Festo, Schneider Electric, Wago, Beckhoff a další. Doprovázely je významné výzkumné ústavy jako Fraunhoferův institut, řada univerzit a také na 150 startupů, pro které je účast na Hannover Messe ideální šancí pro networking s průmyslem.

Díky stovkám prezentací a panelových diskusí je veletrh i unikátní znalostní platformou, kdy na sedmi tematických fórech a desítkách workshopů prezentovaly průmyslové firmy i vědecké instituce strategie a řešení se zaměřením na digitalizaci, zmírňování změny klimatu, energetiku budoucích let a vodíkové technologie.

V současných složitých podmínkách, které jsou charakterizované rostoucími náklady a cenami energií, byly v rámci hlavního tématu „Industriální transformace“ představeny technologie, jak mohou propojená výrobní zařízení fungovat efektivněji a šetrněji ke zdrojům a jak lze energii vyrábět a přenášet udržitelným způsobem.

Účastníci veletrhu se mj. dozvěděli, jak využít automatizaci a digitalizaci ke snížení spotřeby energie ve výrobních zařízeních, nebo jak dosáhnout lepší odolnosti svých dodavatelských řetězců apod. Pro průmyslové výrobce je účast na veletrhu příležitostí, jak demonstrovat potřebné technologie, např. společnost Bosch předvedla inteligentní řízení energie, kde propojené roboty umožňují efektivnější a udržitelnější výrobu baterií, SAP zase, jak lze software využít k optimalizaci předcházení vzniku odpadů a řízení emisí.

Automatizovaná a modulární výroba založená na datech

Na Hannover Messe nemohly chybět roboty a technologie pro automatizované aplikace nejrůznějších průmyslových oborů, kde se stále více zapojuje i umělá inteligence (AI) a strojové učení, které využívají možnosti velkých dat k optimalizaci a zefektivnění procesů a hledání nových řešení.

Inteligentní robotická technologie se již používá v mnoha průmyslových podnicích, jak dokumentovalo nasazení automatických vozidel (AMR), která si nezávisle řídí cestu výrobou. V provozech identifikují inteligentní systémy předměty na dopravních pásech a jsou schopny je automaticky třídit, AI pomáhá díky senzorům snímat spotřebu energie jednotlivých strojů, analyzovat cykly údržby a následně je v další fázi optimalizovat. V chytré továrně jsou výrobní procesy propojeny – stroje, rozhraní i komponenty spolu komunikují, o čem se mohli návštěvníci přesvědčit v sekcích Automation, Motion & Drives a Digital Ecosystems. Zde měli možnost získat komplexní pohled na to, co umělá inteligence a strojové učení umožňují v průmyslových aplikacích.


Partnerskou zemí letošního ročníku byla Portugalsko.

Svaz německého strojírenského průmyslu (VDMA) a Německé sdružení elektro a digitálního průmyslu (ZVEI) včetně společností Namur, PNO a ProcessNet, připravily pod heslem „Procesní průmysl: Budoucí výroba je modulární a otevřená“ i speciální sekci zaměřenou na budoucnost výroby ve zpracovatelském průmyslu. Kladli zde důraz na základní technologii modulární automatizace (Module Type Package), která dává jednotlivým modulům digitální popis, a také na koncept Namur Open Architecture, který umožňuje pro digitalizaci bezpečné zpřístupnění dodatečných dat v celé vrstvě automatizace, mj. pro monitorování a optimalizaci procesních zařízení. Modulární výroba znamená, že procesní zařízení lze rychle vytvářet a převádět, což firmám umožňuje pružně reagovat na nové požadavky trhu a výrazně snížit inženýrské úsilí.

Zaostřeno na zelené energie a vodík

Zvláštní pozornost byla na letošním ročníku zaměřena na ekologickou energetiku a vodíkové technologie. Hannover Messe funguje už řadu let jako významná evropská platforma pro průmysl vodíkových a palivových článků. Právě tématu vodíku se na veletrhu věnovalo přes 250 vystavovatelů a (nejen) v sekci Hydrogen+Fuel Cells demonstrovalo, jak využívat vodík z obnovitelných zdrojů pro CO2 neutrální výrobu a bezpečnost dodávek energie. Klíčovou roli zde hrají i využití digitalizace, automatizace a umělé inteligence. Fraunhoferův institut na referenční továrně demonstroval, jak lze výrazně snížit náklady na výrobu vodíku. GP Joule ukázal největší německý projekt vodíkové mobility. Iberdrola, španělský světový lídr na trhu s větrnou energií, představil největší evropské zařízení na výrobu vodíku.


„Hannover Messe potvrdil, že veletrhy zůstanou v nadcházejících letech konkrétním místem pro navazování přímých kontaktů a klíčovým motorem podnikání a inovací.Po dvou letech poznamenaných pandemií bylo důležité se opět setkat tváří v tvář ve výstavních halách a seznámit se s nejnovějšími technologiemi, trendy i náhledem do budoucnosti,“ prohlásil na závěr veletrhu Dr. Jochen Köckler, předseda představenstva Deutsche Messe.

Příští veletrh Hannover Messe se už vrací ke svému tradičnímu dubnovému termínu, a je naplánován od 17. do 21. dubna 2023. A podle průzkumu organizátorů prakticky všichni vystavovatelé již oznámili, že se příští rok vrátí.

Robotic journal