|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Atlas se učí vnímání a manipulaci s předměty

2023/ 28.02.
Humanoidní robot Atlas společnosti Boston Dynamics učinil další významný posun k flexibilnímu využití v reálném světě. Má schopnost vnímat své prostředí a interagovat s ním zajímavými způsoby, dokáže se pohybovat po staveništi a předvádět některé nové schopnosti.

Tento 1,5 m vysoký a zhruba 90kg humanoidní robot s 28 hydraulicky ovládanými klouby, který letos oslaví své 10. narozeniny, dokáže vyvinout nejen působivou rychlost, ale předvést i dynamickou rovnováhu a jisté, plynulé pohyby. Dokáže také pozoruhodné sportovní schopnosti, které demonstroval např. zdařilým saltem.

„Nepřemýšlíme jen o tom, jak naučit robota, aby se dokázal dynamicky pohybovat svým prostředím, ale začínáme ho uvádět do práce a přemýšlet o tom, jak by měl být schopen vnímat a manipulovat s objekty ve svém okolí," uvedl pro server NewAtlas vedoucí vývojového týmu Atlas Scott Kuindersma


Foto: Boston Dynamics

Ve videu, kdy nese robot „kolegovi“ na lešení jeho nástroje, musí pro zvládnutí úkolů najít těžké prkno, zvednout ho a použít k překlenutí mezery, sebrat těžkou tašku na nářadí a balancovat s ní. Když běží po prkně (což zpestří efektním skokem do vyšší úrovně), brašnu s nářadím vyhodí na jinou úroveň, vyšší, než je základna, na níž stojí. Potom z ní na podlahu shodí těžkou bednu, aby ji použil jako platformu pro skutečně cirkusový kousek: výskok a přetočení o 540 stupňů, který podle jeho tvůrců vyžaduje veškeré síly dostupné téměř v každém jednotlivém kloubu robota a je přímo na hranici toho, co dokáže.

Atlas se tak musel naučit vyhodnocovat a začlenit váhu a proporce neseného předmětu do svého vlastního smyslu pro dynamickou rovnováhu a rychle a přirozeně interagovat s prostředím, které není statické, což je velký percepční posun od statických překážek, jimž čelil v předchozí vývojové fázi.


Foto: Boston Dynamics

Robot vidí svět prostřednictvím kamer ve své hlavě, včetně kamery s hloubkovým snímáním času letu, kterou používá k vytvoření 3D mapy svého prostředí, aby mohl autonomně zjistit umístění, tvary a orientaci objektů, které se v něm nacházejí.

Příkladem je úkol, kdy má najít a zvednout brašnu na nářadí. Poté, co ji detekuje na podlaze, když k ní běží, sestaví si svůj vlastní vnitřní model tvaru, který potřebuje zvednout, a naplánuje, jak jeho ruce a chapadla daný předmět pojmou. Kde ho má chytit, z jakého úhlu by se jeho ruce měly přibližovat, kolik brašna váží a kde má těžiště, a jak by měl připravit své tělo, než se ji pokusí zvednout a kde má držet tašku, když chce běhat…, tak komentují jeho tvůrci video.


Foto: Boston Dynamics

Atlas tak už dosáhl vysoce pokročilé fáze, kdy je dokonale vyvážen a schopen naučit se rozpoznávat rozsáhlé množství objektů v široké škále chaoticky proměnlivých reálných prostředí, kategorizovat je a interagovat a manipulovat s nimi, a také se jim vyhýbat, nebo je ignorovat. I když, jak konstatuje vývojářský tým Boston Dynamics, je užitná hodnota robota v reálném světě ještě věcí poměrně vzdálené budoucnosti. Důležité je, že práce na jeho dalším rozvoji může pod křídly jihokorejské obří technologické korporace Hyundai nadále úspěšně pokračovat.

Robotic journal