|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Automatická „uklízečka“ míří do českých podniků

2023/ 04.05.
Jestliže nechce firma Kärcher, která patří k matadorům v segmentu úklidové techniky, zůstat stranou moderního vývoje, musí pro své stroje obsluhované dříve lidským personálem, akceptovat všudypřítomný trend automatizace.

Takže tam, kde dříve vládla typická dáma v květovaném šátku, vyzbrojená smetákem a kbelíkem či mopem, vstupují na scénu autonomní technologie. V tomto případě jde konkrétně o robota s označením Kärcher KIRA B 50. Tento bezobslužný mycí stroj dokáže čistit kancelářské, retailové i výrobní plochy bez ovládání úklidovým pracovníkem, což má přinášet výrazné zefektivnění celého procesu profesionálního úklidu a nižší nároky na personální kapacity, kterých je v tomto segmentu nedostatek.

Autonomie i s dokumentací

Robot vykonává samostatně zadané a naprogramované úkoly čištění, jeho senzory a software zajišťují spolehlivou navigaci, objíždění překážek a bezpečné zamezení kolizím. V případě potřeby dokáže sám přijet do dokovací stanice, která zajišťuje jeho plně automatizovanou práci, včetně plnění čistou vodou a vyprazdňování špinavé, proplachování nádrže a nabíjení li-ion baterie s dlouhou životností. Pro kontrolu a dokumentaci odesílá stavová hlášení na mobilní koncová zařízení a na příslušném webovém portálu sestaví detailní zprávy o čištění. Autonomní podlahový mycí stroj KIRA B 50 je vhodný jak pro práci ve stísněných prostorách, tak na rozlehlých plochách. Velké využití nachází v dopravním sektoru, v maloobchodech, nákupních centrech, ve zdravotnictví, ve veřejných budovách nebo v průmyslu pro čištění výrobních provozů a továrních hal.

KIRA nenahradí lidi

Nicméně ačkoli do profesionálního úklidu vstupuje automatizace a robotizace, neznamená to, že by úklidové pracovníky zcela vytlačily stroje a ti by přišli o práci. Stroj především podporuje úklidový personál, který se díky tomu může věnovat náročnějším úkolům. Zaměstnanci úklidu mají ve spolupráci s roboty na starosti činnosti, které automatizovanou práci přesahují. Jde zejména o kontrolu, dozor a plánování běžného úklidu a zajištění kreativních činností, u nichž je třeba přemýšlet v kontextu, zatímco roboty vykonávají bez odmlouvání lidmi neoblíbené stereotypní a opakující se práce.

Petr Kostolník Foto: Kärcher

Roboty umožňují lidem vykonávat kreativní činnosti, u kterých je třeba přemýšlet v kontextu.
Autonomní KIRA B 50 se ve velkých průmyslových provozech cítí jako ryba ve vodě.
Autonomní KIRA B 50 se ve velkých průmyslových provozech cítí jako ryba ve vodě.
Dokovací stanice kromě nabíjení zajišťuje i plně automatizovanou práci „uklízečky“ včetně proplachu a plnění čistou vodou.
Senzory a software stroje zajišťují spolehlivou navigaci také v nákupních centrech.
Robotic journal