|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Chytré koboty s umělou inteligencí

2023/ 04.05.
Tchajwanská firma Techman Robot přichází s řadou spolupracujících robotů AI Cobot, která je vybavena algoritmem umělé inteligence, výkonným robotickým ramenem a chytrým systémem vidění, čímž nově definuje budoucnost průmyslové robotiky.

Podle charakteristiky výrobce jde o jedinou řadu inteligentních robotů na trhu s unikátním sloučením přesného robotického ramene, nativního zpracování umělé inteligence, systému vidění a komplexní softwarové sady do snadno implementovatelného balíčku, který představuje dokonalou kombinaci „mozku, rukou a očí“.

Programová výbava zahrnuje systémy AI+ Training Server, AI+ AOI Edge, Image Manager a 3DVision, což zákazníkům umožňuje trénovat a přizpůsobovat svůj systém tak, aby přesně odpovídal jejich aplikaci.

Řada AI se skládá ze šesti různých kobotů a funguje na principu chytrého, jednoduchého a bezpečného řešení. Kombinací vizuálního zpracování v rameni může AI Cobot provádět rychlé a přesné vychystávání, umísťování, paletizaci, svařování, výrobu polovodičů, kontroly AOI, nebo třeba i přípravu jídel a mnoho dalších aplikací, které lze urychlit s využitím AI-Vision.

Nejnovější v řadě AI jsou nejvýkonnější modely TM16 a TM20. Robot TM20 má s maximální nosností 20 kg také nejvyšší užitečné zatížení v sérii, zatímco nejdelším dosahem 1300 mm se může pochlubit typ TM12. Všechny modely jsou dodávány s komplexní softwarovou sadou AI umožňující koncovým uživatelům školit a přizpůsobovat roboty tak, aby vyhovovaly jejich potřebám. Dokonce mohou fungovat i v mobilním provedení jako autonomní mobilní roboty (AMR), protože je lze jednoduše instalovat na mobilní platformy AGV.

Mají významnou schopnost rozpoznat přítomnost a orientaci svého prostředí k provádění různých úkolů a mohou dokonce číst výsledky ze strojů nebo testovacích zařízení a podle toho se rozhodovat. Výrobce zdůrazňuje, že tyto roboty umožňují zlepšit automatizační procesy a také dokážou sledovat, analyzovat a integrovat data během výroby, předcházet defektům a zlepšovat kvalitu produktů, což může vést ke zvýšení produktivity, snížení nákladů a dosažení kratších cyklů.

S tímto integrovaným systémem vše v jednom a podpůrnou softwarovou sadou otevírá Techman Robot nové příležitosti automatizace. Nyní již připravuje rozšíření řady o verzi schopnou užitečného zatížení až 25 kg.

Vladimír Kaláb Foto: Techman Robot

Mají významnou schopnost rozpoznat přítomnost a orientaci svého prostředí k provádění různých úkolů.
Nová řada AI Cobot dokáže rozpoznat přítomnost a orientaci jejich prostředí.
Nová řada AI Cobot dokáže rozpoznat přítomnost a orientaci jejich prostředí.
Díky podvozku AGV mohou fungovat i v mobilním provedení jako autonomní mobilní roboty.
Robotic journal