|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Doboty Nova pro prodejny i fyzioterapeuty

2023/ 04.05.
Roboty pronikají z logistických aplikací i do dalších, zatím lidmi obsluhovaných oblastí, jako je třeba číšník nebo prodavač. Možná vám už zanedlouho naservíruje kávu či džus, nebo v obchodě podá vybrané zboží robotický asistent.

Čínská firma Dobot uvádí na trh novou řadu kolaborativních robotů pro maloobchod a sektor služeb. Řada Nova je navržena tak, aby zvládla úkoly, jako je např. příprava kávy, koktejlů, nudlí a smaženého kuřete, nabírání zmrzliny, nebo dokonce i provádění fyzioterapeutických úkolů.

Lehké, ale výkonné stroje

Prvními dvěma zástupci nové řady Dobot Nova jsou modely označené číslovkou 2 a 5, což udává jejich maximální nosnost. Jde o ultralehké koboty se snadným používáním. Nova 2 s hmotností 11 kg a šesti stupni volnosti má užitečnou nosnost 2 kg, maximální dosah 625 mm, rychlost 1,6 m/s a opakovatelnost +/- 0,05 mm, což je s přehledem dostačující pro většinu operací, které by měl zvládnout v roli prodavače. Podle výrobce je určen ideálně pro nasazení v maloobchodě a automatizaci restaurací, včetně manipulace s nápoji. Jeden kobot Nova 2 zvládne 500 šálků kávy nebo 300 misek nudlí denně.

Jeho větší sourozenec Nova 5 s maximálním užitečným zatížením 5 kg a dosahem 850 mm by měl najít uplatnění ve zdravotnických službách. Nabízí maximální rychlost 2 m/s a opakovatelnost ±0,05 mm, což umožňuje provádět např. fyzioterapeutické úkoly.

Velmi dobře přenosné Doboty Nova jsou podle výrobce o 33–44 % lehčí a o 20 % menší než jejich protějšky z produktové řady CR. Doboty Nova vyžadují jen 1 m² prostoru a jejich řídicí jednotka velikosti dlaně umožňuje jejich rychlou implementaci bez nutnosti měnit uspořádání obchodu. Výrobce se je snaží co nejlépe přizpůsobit, aby se lépe hodily do maloobchodních prostor, např. širokou škálou jejich barevnosti s ohledem na interiéry, v nichž budou nasazeny. Službu barevné customizace firma nabízí, podle jejího sdělení, v průmyslovém segmentu jako první na světě.

Snadno ovladatelné a bezpečné

Další výrobcem zdůrazňovanou výhodou je snadné použití, kdy nejsou vyžadovány žádné speciální znalosti k nasazení robota. Uživatelé mohou robota lehce naprogramovat bez předchozích zkušeností s kódováním pomocí přehrávání uživatelsky řízené trajektorie či grafického uživatelského rozhraní.

Řada Nova může být naprogramována pomocí metody drag-to-teach, kdy uživatel vede rameno kobota po trase, aby mu pomohl naučit se jeho úkoly. Takto lze kobota naprogramovat pomocí snadno srozumitelného rozhraní během pouhých 10 minut. Uživatelé v maloobchodě a pohostinství tak mohou po krátkém zaškolení začlenit koboty Nova do standardizovaného pracovního postupu.

Výrobce se také zaměřil na dostatečnou bezpečnost nové řady, aby mohly koboty spolehlivě fungovat kolem lidí i ve spolupráci s nimi. Řada vestavěných bezpečnostních prvků zajišťuje všestrannost v různých komerčních aplikacích. Aby poskytovaly maximální ochranu, jsou vybaveny inteligentními senzory, které nabízejí pět různých nastavitelných úrovní bezpečnosti. Mohou být naprogramovány tak, aby zastavily provoz a jejich pohyb byl na místě „zmrazen“ do 0,01 sekundy od detekce lidského pohybu v jejich dosahu a rizika potenciální kolize. Stejně tak koboty Nova „zamrznou“ v momentální pozici i v případě náhlého výpadku proudu.

Jan Přikryl

Foto: Dobot

Inteligentní senzory nabízejí pět různých nastavitelných úrovní bezpečnosti kobotů.
Menší kobot Nova 2 se šesti stupni volnosti a užitečnou nosností 2 kg by měl zvládnout v roli prodavače.
Menší kobot Nova 2 se šesti stupni volnosti a užitečnou nosností 2 kg by měl zvládnout v roli prodavače.
Řídicí jednotka velikosti dlaně umožňuje rychlou implementaci robota bez nutnosti měnit uspořádání obchodu.
Výrobce nabízí barevnou customizaci řady Nova pro lepší začlenění do provozovny.
Doboty Nova vyžadují jen 1 m² pracovního prostoru.
Robotic journal