|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Dřinu nechte robotům

2023/ 04.05.
Řešení robotického depaletizéru, které loni uvedla společnost ABB, je určeno k rozebírání paletových vrstev v logistice, elektronickém obchodování, zdravotnictví a odvětví spotřebního zboží.

Změny v chování spotřebitelů vedou k nárůstu nových prodejních kanálů, ty zase k potřebě flexibilnějšího a efektivnějšího plnění objednávek a distribuční infrastruktury. Plnit tyto požadavky umožňuje právě robotický depalitazační systém, který je schopen depaletizovat krabice naskládané v různých konfiguracích z jednotlivých i smíšených palet. Umožňuje tak rychlejší a přesnější manipulaci se širokou škálou zboží připraveného pro další fázi procesu distribuce.

Řešení kombinuje průmyslové robotické rameno s vizuálním naváděním a vlastní konstrukcí chapadla, které je optimalizováno pro smíšený náklad s různými velikostmi a typy krabic. Systém počítačového vidění dokáže rychle identifikovat nový typ krabice a poté upravit polohu uchopení a orientaci chapadla tak, aby byla krabice optimálně vyzvednuta z palety. To zkracuje dobu nastavení a minimalizuje inženýrské úsilí při nasazení nové depaletizační pracovní buňky.

Robot dokáže efektivně zpracovat palety vysoké až 2,8 m a krabice až do hmotnosti 30 kg. Rychlost jeho práce je až 650 cyklů za hodinu a může spolupracovat také s autonomním mobilním robotem (AMR) pro odebírání krabic.

K výrobcem zdůrazňovaným výhodám patří všestrannost řešení (může si vybrat jakýkoli typ krabice různé velikosti, hmotnosti, tvaru i barvy, přizpůsobuje se měnícím se vzorům palet), modularita a škálovatelnost umožňující snadnou integrace do stávajících procesů. Do depaletizačního řešení může ABB nasadit různé velikosti čtyř- a šestiosých robotů podle dané operace, čímž lze učinit řešení cenově dostupnější.

Jan Přikryl

Foto: ABB

Vhodný uchopovací bod pro každou velikost krabice robot získává díky softwaru Robotic Depalletizer a kamerovému senzoru.
Vhodný uchopovací bod pro každou velikost krabice robot získává díky softwaru Robotic Depalletizer a kamerovému senzoru.
Obrazový senzor umožňuje detekovat konkrétní kartonové krabice na paletách pro spolehlivou depaletizaci.
Robotic journal